Actualitate

(The Washington Post) R. Moldova este prima țară care trebuie să se îngrijoreze după invazia Rusiei în Ucraina

Transnistria, o zonă ilegală care supraviețuiește din profiturile din contrabandă, a fost relativ calmă în ultimii ani. Însă Republica Moldova, ca și Ucraina, își promovează politica integrării economice cu Uniunea Europeană și rezistă la presiunile tot mai mare ale lui Vladimir Putin, scrie într-un edtorial al publicației americane The Washington Post.

Autorul articolului menționează că Moscova încalcă flagrant frontiere europene, pe care s-a angajat să le respecte după sfârșitul Războiului Rece. „Acest fapt trezește îngrijorări în unele foste republici sovietice, cum ar fi Republica Moldova și Georgia, care au pierdut părți ale teritoriului său în favoarea regimurilor separatiste susținute de trupele rusești. Țările baltice, Estonia, Letonia și Lituania, sunt membre ale NATO și au populații substanțiale minoritare rusești pe care Kremlinul a încercat să manipuleze în trecut”, se precizează în editorial.

„Primul pas evident stă în alocarea mai multor resurse NATO pentru formarea, exersarea și planificarea apărării a membrilor organizației de-a lungul frontierei cu Rusia, începând cu statele baltice și până la România și alte foste țări membre ale Pactului de la Varșovia. Solicitări din partea acestor guverne, pentru dislocarea mai numeroasă a trupelor NATO, apărarea anti-rachetă și alte facilități au fost adesea amânate pe motivul inexistenței unei amenințări serioase din partea Moscovei”, subliniază autorul.

Republica Moldova nu solicită aderarea la NATO. Dar prim-ministrul Iurie Leancă spune că Acordul de Asociere cu UE este vital, iar liderii europeni trebuie să confirme „perspectiva europeană” – o cale pentru Republica Moldova pentru a obține în cele din urmă statutul de membru al UE.

„Lecția oferită de Ucraina este că țările noastre au nevoie de o perspectivă europeană clară, dacă am avea această perspectivă, poate că nu am avea aceste probleme”, a declarat premierul moldovean.

„Premierul moldovean are dreptate, conchide editorialistul „Washington Post”.

sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *