Internațional

The Washington Post: Unii congresmeni americani cer încetarea completă a ajutorului pentru Ucraina. Căderea Kievului va costa mult SUA și lumea

Președintele SUA, Joe Biden și-a exprimat convingerea, miercuri, 9 noiembrie, că noul Congres va menține sprijinul pentru Ucraina din partea Statelor Unite, chiar dacă republicanii vor controla cel puțin o cameră a Parlamentului.

Cu toate acestea, mulți, atât la Capitol Hill, cât și la Kiev, nu-i împărtășesc optimismul. Lupta din cadrul Partidului Republican ar putea avea un impact uriaș asupra luptei Ucrainei pentru supraviețuire împotriva Rusiei, scrie analistul politic Josh Rogin în The Washington Post.

În conferința de presă post-electorală, Biden a apărat sprijinul administrației sale pentru Kiev. El a mai spus că se așteaptă ca republicanii din Camera Reprezentanților, care ar putea fi conduși de congresmanul Kevin McCarthy, să continue „asistența de apărare legitimă” pentru Ucraina.

Drumul Congresului către aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina, anul viitor, nu va fi ușor, crede Rogin.

McCarthy și alți lideri republicani discută deja cum să schimbe pachetul de ajutor pentru Ucraina în următorul Congres pentru a reflecta preocupările semnificative din rândul lor. Unii congresmani ultra conservatori cer încetarea completă a ajutorului pentru Ucraina. În același timp, mulți republicani doresc să reducă o mare parte din ajutorul economic, menținând sau chiar sporind componenta militară – ca un compromis.

Cu toate acestea, reducerea ajutorului economic, din care o mare parte este sprijin direct pentru guvernul ucrainean, este periculoasă, spun oficialii ucraineni. Fără sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a Europei și a Fondului Monetar Internațional, economia ucraineană se poate prăbuși. Dacă se întâmplă acest lucru, armata nu va putea lupta.

„Pentru noi, sprijinul financiar este o parte a sprijinului de securitate și militar. Fără el, sistemul nostru financiar s-ar prăbuși. Și asta ar însemna o victorie imediată pentru Rusia”, a spus Taras Kacika, ministrul adjunct al Economiei din Ucraina.

Potrivit ministrului Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, țara va avea nevoie de sprijin economic direct de 38 de miliarde de dolari anul viitor, deoarece economia ucraineană s-a contractat cu 35% în acest an, în timp ce taxele acoperă doar aproximativ jumătate din bugetul de stat. Ucraina se confruntă, de asemenea, cu atacuri asupra rețelei electrice și a infrastructurii sale, chiar dacă încearcă să înceapă așa-numitele eforturi de „recuperare timpurie” – construirea și repararea locuințelor și finanțarea de noi afaceri.

„Apreciem cu adevărat ajutorul pe care l-ați oferit, dar este foarte important pentru noi să menținem funcționarea sistemului nostru economic, iar acesta este cel mai important lucru pentru noi în acest moment”, a spus ea.

Statele Unite au promis că vor oferi Ucrainei aproximativ 12 miliarde de dolari în ajutor economic direct pentru 2022. Surse din Congres spun că va fi menținut probabil ajutorul economic de 1,5 miliarde de dolari pe lună până în primăvară. Apoi va începe confruntarea în Congres.

Conservatorii cer o mai bună monitorizare a folosirii banilor

Republicanii au preocupări legitime cu privire la modul în care a fost dat acest ajutor. Grupuri conservatoare, cum ar fi Fundația Heritage sugerează că ajutorul SUA pentru Ucraina nu a fost negociat în mod adecvat și critică monitorizarea utilizării acestuia. Mulți subliniază că Uniunea Europeană nu și-a respectat promisiunea: a promis deja un sprijin financiar puternic Ucrainei pentru 2023, dar majoritatea promisiunilor sale anterioare rămân neîndeplinite.

Deși există mulți lideri în Partidul Republican care sunt de fapt în favoarea ajutorului economic, mult mai puțini dintre ei susțin furnizarea unui ajutor umanitar, care este gestionat în mare parte de Departamentul de Stat și USAID.

Mai mulți republicani au spus că ei, la fel ca Biden, sunt încrezători că atât ajutorul militar, cât și cel economic vor continua în cele din urmă. Alții nu erau atât de siguri, scrie WP.

„Atacurile asupra programului de ajutor ale susținătorilor fostului președinte Donald Trump continuă să erodeze sprijinul Partidul Republican”, a spus senatorul Chris Murphy. Președintele Camerei se poate confrunta cu o rebeliune internă în cadrul Partidului Republican.

„Putin are un plan de rezervă dacă nu poate învinge Ucraina militar. El intenționează să continue războiul suficient de mult pentru a falimenta Ucraina și a o forța să ceară o pace umilitoare”, a subliniat el.

Costurile sprijinului financiar pentru Kiev sunt mici în comparație cu costurile la care se așteaptă Statele Unite și lumea în eventualitatea căderii Ucrainei. La urma urmei, prăbușirea Ucrainei va intensifica criza energetică și va alimenta criza refugiaților și încetinirea economică globală. Să sperăm că noul Congres nu va cădea în această abordare ridicolă, pentru că va costa scump Statele Unite, conchide Josh Rogin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *