Editorial

Ticăloși au fost, ticăloși mai sunt încă…

Bineînțeles, aș putea scrie despre fulgi de nea și leru-i ler… Și totuși, haideți despre ticăloși să vorbim…

Zilele acestea am fost rugat să scriu un articol în memoria unui om cu care am lucrat cândva împreună și care azi nu mai este printre noi. Când am început să scriu, am realizat că nu e un exercițiu tocmai facil să evoci o personalitate cu care ai lucrat „dincolo”, „în cealaltă lume”, numită URSS. Cu atât mai mult că persoana vizată a făcut parte, la un moment dat, din elita științifică (dar și ideologică) a acelor ani, a anilor când noi eram tineri și frumoși, iar URSS era condusă de Brejnev, Cernenko, Andropov…

… În societatea noastră nu s-a discutat niciodată, onest și competent, problema intelectualității naționale și relația ei cu regimul comunist în perioada URSS. Au existat (și mai există) doar niște reacții propagandistice lipsite de conștiință, obiectivitate și bun-simț care pe lângă multe altele mai denotă și faptul că autorii lor nu cunosc esența fenomenului. Din păcate, anume aceștia dau tonul într-o problemă atât de complexă cum e „colaboraționismul” intelectualității basarabene care a trăit și a muncit în timpul URSS.

Da, URSS era un fel de „cameră de gazare”, un fel de „lagăr de deținuți”, dar și în acel lagăr existau purtători ai carnetului PCUS care erau oameni de omenie și de bun-simț. Se crede greșit că regimurile totalitare au născut numai monștri și că numai regimurile totalitare nasc monștri. Dar regimurile democratice nu nasc oare și ele ticăloși? Nu am un calcul exact, pentru că e greu să faci asemenea calcule, dar înclin să cred că în Moldova capitalistă de azi NU sunt mai puține lepădături decât în Moldova socialistă de ieri…

Astăzi, „după război”, mulți „eroi anticomuniști” se arată. Fel de fel de „analiști politici”, bâlbâiți în gramatică și în criterii morale, care ieri i-au servit pe comuniști la NIT, iar azi îi servesc pe liberal-democrați la alte televiziuni, fac un titlu de glorie din faptul că nu au făcut carieră „sub comuniști”. Îmi imaginez cum s-ar fi manifestat aceștia dacă destinul le hărăzea să se nască și să activeze în URSS-ul lui Brejnev. Cu certitudine, ar fi făcut parte din detașamentele de represalii ale regimului.

… Iată de ce, prima întrebare care mi-o pun când citesc filipicele lor băloase e următoarea: cei care azi, în Moldova liberal-democratică slujesc interesele Rusiei, ale cui interese le-ar fi slujit în Moldova comunistă din timpul lui Brejnev?

Răspunsul e unul singur: ar fi fost ieri exact ceea ce sunt astăzi: niște ticăloși.

La mulți ani, națiune!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *