Actualitate

Țiganca lui Voronin

Aici am văzut că Voronin rămâne mare moșier chiar dacă a acaparat ilegal peste 700 de hectare în pădurea Țiganca. Dar nu asta mă doare. Ceea ce m-a determinat să iau o atidine este că și eu, fiind odată prin preajma ocolului silvic, am fost gonit de gorilele lui Voronin. Am fost nevoit să plec deși mă aflam pe un teren public.

Nu trebuie să fii mare jurist ca să-ți dai seam că verdictul pronunțat de magistratul Curții de Apel, Eugeniu Clim, este cusut cu ață albă. Dumnealui susține că firma lui Voronin Jr. nu a încălcat nicio clauză din contract sau legislația în vigoare. Prin urmare, nu există temei de reziliere a contractului cu firma lui Voronin Jr. Magistratul, însă, nu vrea să ne spună nimic despre modul în care o bucată din pădure a ajuns pe 50 de ani în mâinile lui Voronin. Eugeniu Clima a uitat să ia în calcul faptul că cele 700 de hectare au fost transmise în gestiunea familiei, fără să fie organizată vreo licitație, așa cum prevede legislația, dar și încălcările admise de chiriaș. Vorbesc aici de construcțiile capitale ridicate în inima codrilor, lucru interzis și prevăzut în contractul de locațiune.

Sentința pronunțată de Clima, însă, trezește dubii și din alte considerente. Magistratul face parte din completul de judecători care ar fi dat câștig de cauză beneficiarilor atacului raider asupra întreprinderii de stat Registru. El a fost unul din cei patru care au dictat încasarea a 40 de milioane de lei de pe contrurile companiei.

Dar să revenim la “țiganca” lui Voronin. Ieri am citit undeva că pentru 2013, deputatul PCRM a declarat venituri de 260 de mii de lei. Atât!? Asta ar însemna că, lunar, omul ridică în medie câte 21 666 lei. Nu-i puțin pentru majoritatea moldovenilor, dar mizer pentru pretențiile pe care le are bătrânul. Anual, familia Voronin plătește aproape 400 de mii lei pentru chiria pădurii Țiganca și câte 250 de mii de euro pentru zboruri. Sumând cheltuielile, vedem că oamenii au cheltuieli de puțin 5 milioane de lei. Vă imaginați!? Câștigă 260 de mii și cheltuie de 5 milioane, adica de 20 de ori mai mult. Cineva mi-ar putea reproșa că am uitat de Oleg Voronin, care e om de afacere. Eu nu știu, însă, cum îi merge. Știu doar că taică-su s-a plâns la o televiziune că Oleg e șomer și că își caută de lucru.

Cât privește viitorul ocolului silvic Țiganca, nu cred că trebuie să căutăm soluții. Poate ar fi cazul să urmăm experianța ucrainenilor. Ei au naționalizat reședința lui Ianukovici de la Mejgorie. Asta deși președintele fugar a declarat că a vândut totul ce avea ca să agonisească 2,4 milioane de dolari pentru a cumpăra vila.

Sursa: vox.publika.md
I. Morarescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *