Internațional

Țigările electronice pot deveni un instrument fundamental împotriva fumatului, afirmă autoritățile britanice

Vaping-ul este mai puțin dăunător pentru sănătate decât țigările obișnuite, iar țigările electronice ar trebui să fie accesibile în baza prescripțiilor medicale, pentru a determina mai mulți oameni să renunțe la fumat, se menționează în raport.

Nu există dovezi clare că țigările electronice determină tinerii să fumeze, afirmă Public Health England.

Raportul privind țigările electronice, realizat de Comitetul pentru știință și tehnologie a Parlamentului Marii Britanii, a scos la iveală faptul că dispozitivele nu sunt luate în considerare de către Serviciul Național de Sănătate drept un instrument care ajută oamenii să renunțe la fumat.

Ce recomandări mai conține raportul?

• O mai mare libertate pentru industrie de a face publicitate țigărilor electronice;
• Mai puține restricții în reglementare și impozite mai mici pentru țigările electronice, pentru a evidenția beneficiile relative ale acestora pentru sănătate;
• O revizuire anuală a efectelor țigărilor electronice asupra sănătății, precum și a produselor de încălzire a tutunului;
• Licențierea pentru țigările electronice.
Aproximativ 2,9 milioane de cetățeni din Marea Britanie utilizează țigări electronice.

Se estimează că 470.000 de persoane le utilizează cu scopul de a renunța la fumat și, în consecință, zeci de mii de oameni renunță la fumat în fiecare an.

Deși în raport se menționează că efectele pe termen lung ale vaping-ului nu sunt cunoscute încă, autorii afirmă că țigările electronice sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite, deoarece acestea nu conțin gudron sau monoxid de carbon.

Președintele Comitetului pentru știință și tehnologie, Norman Lamb, a declarat: "Nu s-au adeverit temerile că țigările electronice ar putea determina oamenii să fumeze țigări tradiționale, inclusiv nefumătorii tineri. Dacă sunt utilizate corect, țigările electronice ar putea deveni o armă cheie în lupta antifumat a Serviciului Național de Sănătate”.

Ce reacții a trezit raportul parlamentarilor britanici?

Public Health England estimează că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite.

Organizația caritabilă „Action on Smoking and Health” a salutat raportul, dar se arată îngrijorată de modificarea reglementărilor pentru publicitatea produselor: companiile ar putea face publicitate la țigările electronice împreună cu cele obișnuite.

Linda Bauld, profesoară de sănătate publică la Universitatea Stirling, a declarat: „Acest raport reprezintă un răspuns bazat pe dovezi în urma informațiilor înfricoșătoare apărute despre vaping. Recomandările nu vor fi apreciate de toți, unele sunt complexe și greu de implementat. Dar autoritățile trebuie să le ia în considerare”.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *