Moldova

Timofti îl acuză pe Ghimpu de șantaj la televizor

Preşedintele a spus, în cadrul emisiunii „Politica” la TV7, că şantajul a constat în faptul că PL va face public cazul dizidentului Gheorghe David, dacă Vlad Filat va fi înaintat la funcţia de prim-ministru. Gheorghe David a fost trimis la tratament forţat într-un spital de psihiatrie, în anul 1987, prin decizia de judecată pronunţată de Nicolae Timofti, pe atunci judecător la Judecătoria Supremă, transmite IPN.

„M-a ameninţat şi m-a şantajat. Eu cred că este făcut cu rea voinţă şi nu este bărbăteşte să faci astfel de politică, să aduci învinuiri când îţi este convenabil. Dacă îi era cunoscut acest caz, trebuia să-l scoată la iveală atunci, nu trebuia să-l ţină în calitate de as din mânecă, cum îi place să se exprime”, a menţionat preşedintele.

Nicolae Timofti a mai spus că Mihai Ghimpu a cerut demisia sa şi cu alte ocazii. „Am înţeles că aceasta este metoda lui de a face politică. Eu vreau să-i aduc aminte că am venit în această funcţie la propunerea lui şi a altor lideri de alianţă. Nu m-am cerut şi am venit cu scop foarte nobil, de a menţine alianţa şi de a realiza programul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menţionat şeful statului.

După mediatizarea cazului Gheorghe David, Nicolae Timofti a menţionat într-o scrisoare publică că regretă acel episod. Preşedintele susţine că atunci era convins că acţionează conform legii, bazându-se pe materialul probatoriu instrumentat de procuratura RSSM, în care figura o expertiză medicală prin care se constata că Gheorghe David era bolnav psihic şi necesita tratament. „Astăzi regret că am fost în situaţia de a aplica o lege inumană prin esenţa sa. Ca judecător nu am ce să-mi reproşez. Dar ca om se poate spune că am greşit”, a mai scris Nicolae Timofti în scrisoare.

IPN.MD
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *