Politică

Timofti merge la Paris la Summit-ul COP21 unde vor participa Obama, Putin și Merkel

Summit-ul COP21 de la Paris se va desfășura în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015 și reprezintă cea mai importantă conferință mondială pe tema schimbărilor climatice. Decizia politică privind necesitatea încheierii unui nou acord în domeniul schimbărilor climatice, cu participarea tuturor ţărilor, care urmează să fie adoptat în cadrul COP21 de la Paris şi să intre în vigoare în 2020, a fost luată încă în cadrul celei de-a XVII Conferințe – COP17, care a avut loc în decembrie 2011 la Durban.

Totuși, potrivit Secretarului General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, în lumina ultimelor evenimente care au avut loc la Paris, cu siguranță liderii lumii vor lua și unele decizii, informale, în privința combaterii terorismului. Potrivit lui Ion Păduraru, care a oferit informația pentru Realitatea.md, Nicolae Timofti ar putea avea la Paris întrevederi cu unii omologi, însă, deocamdată, oficial nu a fost confirmată nicio întrevedere.

Evenimentul însă este important și din alt punct de vedere, asta deoarece, conform Rezoluției Parlamentului European referitoare la Conferința ONU privind schimbările climatice din 2014, COP20, de la Lima, în cadrul Conferinței de la Paris (COP21) urmează a fi încheiat un acord internațional ambițios obligatoriu din punct de vedere juridic pentru acțiunile în domeniul climei care urmează să fie întreprinse după 2020. Totodată, țările dezvoltate, urmează să sporească finanțarea acordată țărilor în curs de dezvoltare pentru atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea la ele, dezvoltarea și transferul de tehnologii, în concordanță cu crearea Fondului verde pentru climă și cu angajamentul de a pune la dispoziție fonduri noi și suplimentare pentru atingerea sumei de 100 miliarde USD pe an înainte de 2020, sporind, în același timp, ajutorul pentru dezvoltare oficial în vederea respectării angajamentului asumat de 0,7 % din venitul național brut.

Organizat sub egida Organizației Națiunilor Unite, COP21 reunește peste 195 de națiuni de pe mapamond, având ca obiectiv un tratat internațional de reguli, măsuri și legi anti-poluare, prin care să se limiteze creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius față de perioada „Revoluției Industriale” (1800).

sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *