Actualitate

(TIMPUL 18 mai 2013) Liberal-democrații sunt DISPERAȚI și șochează din nou: “Decizia CC contravine Constituției”

Prevederile legale, declarate neconstituționale de către curte, au avut scopul asigurării guvernului cu capacitatea de îndeplinire a angajamentelor sociale, economice și de orice natură față de proprii cetățeni, precum și de neadmitere a blocării reformelor, indiferent de contextul politic și de interimatul funcţiei de Prim-ministru.

Prin decizia sa, curtea îndepărtează şi mai mult premizele de racordare a actului de guvernare la interesele cetăţenilor şi de depăşire a actualei crize politice. Astfel, Curtea Constituţională încearcă să se substituie actul de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese distincte care afectează baza statului de drept.

Decizia de astăzi vine în contradicție cu principiile democratice şi constituționale. Astfel, Constituția consfințește principiul continuității funcționale a instituțiilor statului. Conform Constituției, nu pot exista situații când unele instituții ale statului, care realizează atribuțiile unei puteri în stat, pot deveni nefuncționale. Astfel, prin această decizie sunt amenințate drepturile şi interesele legitime ale cetățenilor, exercitarea intereselor publice şi economice, stabilitatea ciclului bugetar.

Nici normele Constituției, nici spiritul ei nu dau temei de a presupune că normele constituționale ar putea admite conștient crearea unor situații când una din cele mai importante structuri ale statului, reprezentantă a puterii executive, cum este Guvernul, să rămână completamente paralizată, nefuncțională şi în imposibilitate de a-și realiza atribuțiile sale constituționale.

În acest context, facem apel către cetățenii Republicii Moldova, către comunitatea internațională, către organizațiile internaționale să trateze cu îngrijorare această decizie și să vină în susținerea acțiunilor necesare restabilirii echilibrului și asigurării funcționării instituțiilor statului.

În perioada imediat următoare, Partidul Liberal Democrat din Moldova va veni cu soluții de restabilire a funcționalității instituțiilor statului.

via pldm.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *