Politică

(TIMPUL 23 DECEMBRIE 2011) Voronin: „Moscovei îi e în cot de noi” şi „canalia asta de Filat vrea să ajungă la mine…”

Într-un scrutin, mai ales prezidenţial, care la noi este unul important mai ales din punct de vedere geopolitic, nu Măria Sa alegătorul contează. Se ţine cont, în primul rând, de bani, interese, cercuri mafiote şi, bineînţeles, de interesele Rusiei. Nu o spunem noi, o spune chiar Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni. Dacă l-aţi auzit pe la mitinguri afirmând cu totul altceva, în spatele camerelor de luat vederi fostul şef de stat deschide cărţile şi se apropie de o sinceritate aproape firească. Dovadă este dialogul pe care V. Voronin l-a avut cu Vladimir Iuraş, consilierul lui Evgheni Şevciuk, candidat la funcţia de „preşedinte” al Transnistriei în turul doi, care se va desfăşura duminică. În cadrul discuţiei, preşedintele PCRM şi-a permis să fie mai „natural” decât în faţa alegătorilor. Fără a şti că discuţia lor este înregistrată, el a vorbit tranşant despre problemele financiare pe care le are PCRM. Voronin s-a plâns că-i nevoit să închidă ziarele de propagandă comunistă pe care le finanţează, menţionând că cheltuieşte pentru ele bani nebuni. Mai rentabil ar fi, menţiona el, să angajeze „o babă care să scarpine limba la postul TV NIT”, post finanţat, de asemenea, de către PCRM. Fostul şef de stat explică şi de unde poţi să iei voturi atunci când nu le ai: lucrezi cu părinţii, prin intermediul copiilor.

Spre regretul liderului PCRM, discuţia celor doi a fost înregistrată. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Voronin a recunoscut, zâmbind aproape cochet, că înregistrarea este veridică, iar discuţia a avut loc la sediul PCRM. Chiar dacă se presupune că anume Iuraş a înregistrat discuţia şi a postat-o pe internet (lucru negat de acesta), rămân încă necunoscute circumstanţele, precum şi scopul celui care a făcut-o publică. Până când vom afla adevărul, vă propunem mai jos câteva fragmente din discuţia lui Vladimir Voronin cu Vladimir Iuraş referitoare la alegerile prezidenţiale în autoproclamata republică nistreană.

V. Voronin: …Eu, la drept vorbind, le-am spus când eram acolo că vor avea neplăceri din ambele părţi. Cea mai mare neplăcere însă este dacă Smirnov va rămâne la conducere.

V. Iuraş: Sunt sută la sută de acord. Este adevărat.

V. Voronin: Eu le-am zis: joaca e joacă, dar o să se ajungă prea departe. Smirnov va fi ales şi atunci gata, s-a terminat. Majoritatea cetăţenilor din Transnistria sunt în vârstă. Ei s-au deprins cu el…

V. Iuraş: Narîşkin, se pare…

citește mai departe aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *