Politică

(TIMPUL 29 IULIE 2014) Igor Boțan: PLDM nu mai este un partid consolidat, au apărut grupuri de interese

„Prin afirmaţiile făcute astăzi – o furtună într-un pahar cu apă – domnul Ioniţă mai mult s-a discreditat, decât a explicat de ce a admis blocarea unor legi extrem de importante în comisia (parlamentară) pe care o conduce”, se spune într-o declarație de presă a purtătoarei de cuvânt guvernamentale Liliana Vițu-Eșanu. Veaceslav Ioniță sugerase luni dimineață că legile adoptate de guvern săptămâna trecută ar cuprinde mai multe scheme prin care se vor putea delapida banii publici. Ioniță mai spusese că guvernul a inventat blocajul parlamentar al legilor, inclusiv aceea de mărire a salariilor bugetarilor, ca să se poată prezenta apoi în calitate de salvator care aduce salarii mai mari. Despre tensiunile dintre Guvern şi majoritatea parlamentară, dar şi din interiorul PLDM, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boţan.

Europa Liberă: Ce trebui să înţelegem din această „explozie” înainte de vacanţă?

Igor Boţan: „Ieşirea la rampă a preşedintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, arată că există în fracţiunea PLDM un conflict foarte periculos. Putem spune despre influenţe obscure asupra acestei Comisii, iar explicaţiile domnului Ioniţă sunt, cel puţin, pitoreşti, dacă putem spune aşa. Vlad Filat în conferinţa sa de presă din 23 iulie a menţionat că, din păcate, domnul Veaceslav Ioniţă nu-şi îndeplineşte obligaţiunile pe care le are, în calitate de preşedinte al Comisiei şi că Partidul Liberal Democrat regretă acest lucru. În acelaşi timp, premierul Iurie Leancă, pe data de 22 iulie, atunci când a venit în Parlament şi şi-a asumat răspunderea pentru un pachet întreg de legi, a menţionat, practic, acelaşi lucru – Comisia respectivă nu-şi îndeplineşte obligaţiunile. Astăzi am văzut că liderul fracţiunii parlamentare a făcut acuzaţii foarte dure şi, practic, l-a învinuit pe domnul Veaceslav Ioniţă de faptul că ar avea un stăpân şi că ar avea „dragoste platonică” faţă de acest stăpân. Dacă ne uităm la presa din Republica Moldova, care a reflectat problemele existente în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor, ne putem lesne da seama că este o acuzaţie directă că domnul Veaceslav Ioniţă ar fi la cheremul lui Veaceslav Platon, care are interese în aceste domenii. Este regretabil acest lucru, dar iată că în ajunul campaniei electorale apar la suprafaţă astfel de învinuiri grave la care Partidul Liberal Democrat va trebui să dea explicaţie alegătorilor.”

Europa Liberă: Înseamnă aceasta cumva că şi în Partidul Liberal Democrat se aşteaptă transfugi care să şubrezească poziţia partidului?

Igor Boţan: „Aceasta înseamnă că Partidul Liberal Democrat nu mai este unul consolidat, că în interiorul partidului au apărut grupuri de interese care joacă pe cont propriu sau au ajuns să fie manipulate de către actori importanţi.”

Europa Liberă: Dar nu e o premieră, să ne amintim de plecarea lui Mihai Godea, Alexandru Tănase.

Igor Boţan: „Atunci au fost probleme de alt gen, au fost neînţelegeri legate de apropierea alegerilor locale şi principala problemă care a stat la baza acelor plecări s-a referit la modul în care trebuia să fie desemnată candidatura pentru funcţia de primar de Chişinău. Deci, a fost un conflict intern care a avut la bază decizii politice. Aici avem un conflict foarte-foarte periculos, legat de reforma sistemului judiciar, de reforma sistemului bancar, a sistemului de asigurări, conflicte foarte-foarte adânci, la care se referă şi ceea ce în 2011 a fost numit atac raider ş.a.m.d.”

citește mai departe aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *