Actualitate

TIMPUL LOCAL: Cele mai importante știri din țară

Adunarea are loc în legătură cu nivelul scăzut al interesului locuitorilor sectorului Furnicarul pentru proiectele care se desfăşoară în regiunea lor de trai. E o perioadă istorică de dezvoltare, când am reacţionat prin mari eforturi la necesităţile Furnicarului. La toate întrunirile cu locuitorii din Furnicarul s-a exclamat că pentru acest sector nu s-a făcut nimic, iar acum când Primăria Costești vine cu proiecte pentru canalizare, iluminare, drum, parc nu există interes pentru aceste proiecte, care necesită contribuţie.

Autoritatea publică locală va pune în discuţie încetarea lucrărilor începând de vineri, în caz că cetăţenii nu vor contribui şi se vor direcţiona lucrările către străzi din alte zone ale satului, unde oamenii deja s-au mobilizat şi au colectat contribuţia financiară. În acest context sunt invitaţi toţi locuitorii regiunii să participe. Totodată se vor atenţiona cetăţenii în legătură cu furtul capacelor de canalizare, care au avut loc pe strada Unirii, în timpul nopţii. Acest lucru a întârziat alte lucrări şi a adus la pagube financiare adăugătoare. Dacă cineva cunoaşte detalii, cetăţenii sunt rugaţi să intervină cu un apel la Primărie, şi în mod anonim să informeze cine este făptuitorul.

Primăria Costeşti vine încă o dată cu solicitarea către locuitorii zonei Furnicarul, care beneficiază de acest drum să contribuie financiar la proiect, în caz contrar agentul economic va fi direcţionat să construiască alte străzi ale satului.

Ungheni

În Moldova a început recoltarea fructelor goji. În prezent, în supermarketuri, un kilogram de boabe, cunoscute pentru proprietățile lor benefice, se vând cu aproape 500 de lei. Agricultorii care cultivă acest fruct delicat au planuri mari şi vor să ajungă şi pe piaţa externă.

Cea mai mare plantație de goji se află în satul Chirileni din raionul Ungheni. Aici arbuştii au fost sădiţi pe o suprafaţă de patru hectare. Aceștia rodesc din iulie şi pana la primul îngheţ.

Boabele de goji se consumă proaspete sau uscate, iar din frunzele plantei, se prepară ceai. În China, acest fruct este utilizat pe scară largă în medicină.

Pentru a fi livrate în magazinele din Capitală, fructele sunt ambalate în recipiente de 200 de grame şi se vând la preţul de 50 de lei. Fermierii din satul Chirileni intenţionează în viitorul apropiat să exporte goji în Polonia.

La noi în ţară sunt 26 de fermieri care cultivă goji, iar suprafaţa terenurilor plantate cu aceşti arbuşti creşte pe an ce trece.

Orhei
Un nou punct de asistenţă medicală urgentă a fost deschis în localitatea Mălăieşti, Orhei. Astfel, locuitorii din satele apropiate vor beneficia de servicii moderne de asistenţă medicală urgentă. Deocamdată, nu există un medic angajat, însă felcerii dau asigurări că pot face faţă oricăror situaţii.

Centrul dispune de o ambulanţă, dotată cu cele necesare pentru acordarea asistenţei medicale urgente. Serviciul va fi acordat 24 din 24 de ore. Valoarea totală a proiectului este de circa un milion 300 de mii de lei. Noul Serviciu al Asistenţei Medicale Urgentă se află în sediul Primăriei din satul Mălăieşti. Astfel de puncte au fost deschise la Leova, Căuşeni, Cimişlia şi Ialoveni.

Soroca
Recoltarea culturilor cerealiere şi leguminoase de prima grupă şi a rapiţei se apropie de sfârşit, până acum secerişul a trecut de peste 90 la sută din totalul lucrărilor. Din 16 mii 061 hectare, care constituie suprafaţa totală a recoltării, s-a strâns deja roada de pe peste 14 mii 300 de hectare. Şi dacă orzul de toamnă, mazărea şi rapiţa au fost recoltate deja, în prezent au mai rămas cam 350 ha cu orz de primăvară şi mai puţin de 1300 ha de grâu.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *