Timpul Local

Timpul Local: Cimișlia, Ialoveni, Soroca

Cimişlia

Locuitorii oraşului Cimişlia vor achita din luna curentă preţuri majorate pentru apă şi canalizare. Tarifele au fost modificate după ce în localitate a fost stabilit un singur furnizor, întreprinderea „Servicii Publice Cimişlia”.

În urma majorării tarifelor, persoanele fizice vor achita 16 lei pentru un metru cub de apă, instituţiile publice – 19 lei, iar agenţii economici vor plăti 20 de lei pentru un metru cub de apă potabilă. Anterior, mai mult de jumătate din populaţia oraşului era asigurată cu apă de o întreprindere privată, care livra apă la un preţ comun de 10 lei pentru un metru cub.

Tudor Țurcanu, şeful întreprinderii „Servicii Publice Cimișlia”, a explicat consumatorilor că majorarea tarifelor va permite acoperirea cheltuielilor pentru captarea şi distribuirea apei. „Începând din luna februarie vom avea preţuri mai mari la apă. Trebuie de înţeles că nu se mai putea face faţă problemelor financiare. Ştim cu toţii cum au crescut tarifele la energie electrică, carburanţi etc.”, a menţionat Ţurcanu.
Potrivit autorităţilor oraşului, aceste schimbări, chiar dacă sunt dureroase pentru consumatori, au fost necesare. „Nu puteam atrage investiții, investitorii ne întrebau cine este beneficiarul, cum vom implementa proiectele. Era o nevoie acută de a interconecta toate rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare din oraș. Ne vom strădui să nu creăm dificultăți pentru orăşeni, pentru ca aceştia să aibă de suferit cât mai puțin”, a afirmat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Totodată, edilul a subliniat că noile condiţii de asigurare cu apă şi canalizare vor permite implementarea mai multor programe de îmbunătăţire a infrastructurii oraşului Cimişlia, inclusiv a Staţiei de epurare.

Moldpres

Autoritățile orășenești și cele raionale din Cimișlia, anunță un program vast de manifestații dedicate zilei îndrăgostiților „Dragobete”, sărbătoarea dragostei la români, marcată anual la data de 24 februarie, anunță gazetadesud.md

Începând cu ora 17:00, în incinta Casei de Cultură din oraș, urmează a fi organizată o ședință fotografică, intitulată „Amorul în Portret”. Fotografiile urmează a fi efectuate de către fotograful Andrei Frunză, acompaniat cu un background muzical la țambal, de către Sergiu Zamisnâi și Alexei Scutari.

Deschiderea serii tematice va începe la ora 18:00, cu o retrospecție video „Dragobete – iubește românește” și cu prezentarea unei secvențe a spectacolului „Visul unei nopți de iarnă”, cu participarea tinerilor actori, Ruslan Pictorul și Corina Musteață, deținătoarea titlului Miss Cimișlia 2017.

Ulterior, tinerele talente din localitate vor prezenta un program artistic vast și divers. Formația „eBlast band” va interpreta câteva piese. Solvita Grâu va prezenta un moment teatral, Ruslan Pictorul va realiza portretul îndrăgostitului, Dj Orion (Constantin Celac) va evolua cu un program solo-vocal, Rusanda Curcă va cânta live la chitară, iar seara se promite a fi plină de multe alte surprize și concursuri interesante.

Totodată, va fi organizată o serată sub beat-urile lui Dj Alexei Scutari, intitulată „Gura Ta” și o tombolă de „Amor”. Astfel, autoritățile și-au propus să promoveze sărbătorile și valorile naționale ale neamului în rândul tinerelor generații, în mod special.

Soroca

Primăria oraşului Soroca anunţă desfăşurarea concursului pentru atribuirea dreptului de deservire a rutelor regulate urbane de călători din oraş. Potrivit noilor condiţii, doar doi agenţi economici vor obţine dreptul de a deservi rutele de transport urban în Soroca. Astfel, potrivit informaţiei, concursul vizează toate grupurile de rute din urbe: Grupul nr. 1 include Ruta nr.1: Soroca Nouă – Stadion – Soroca Nouă – 12 unităţi de transport; Ruta nr. 2/4: str. Renaşterii – Staţia PECO „Petrom” – Stadion – str. Renaşterii – 8 unităţi de transport; Ruta nr. 9: Stadion – Apeductul Soroca – Bălți – Soroca Nouă – Stadion – 3 unităţi de transport. Grupul nr. 2 include Ruta nr. 3: Planul Nou – Hidroinmpex – Stadion – Planul Nou – 12 unitati de transport; Ruta nr. 5 Spitalul Raional – Stadion – Spitalul Raional – 4 unități de transport; Ruta nr. 7: Soroca Nouă – Hidroinmpex – Retranslator – Parcul Central – Soroca Nouă – 13 unităţi de transport. În total, pentru transportarea pasagerilor pe itinerarele enumerate este nevoie de 46 de unităţi de transport, se mai spune în anunţ. Potrivit sursei, programul de activitate a transportului urban se va desfăşura între orele 06:00 – 22:00, iar anul fabricării unităţilor de transport nu va depăşi anul 1997, adică microbuzele sau autobuzele care vor ieşi pe traseu, nu vor fi mai vechi de 20 de ani, conform condiţiilor concursului.
Concursul va avea loc pe 30 martie 2017, ora 10.00.

Locul desfăşurării concursului: Primăria oraşului Soroca, et. IV, bir.414.

Termenul și locul prezentării documentelor pentru înscrierea la concurs: 20.03.2017, ora 17.00, Primăria oraşului Soroca, biroul 409.
Telefonul de contact: 023022341

Timpul.md

Ialoveni

Vinăria Mileștii Mici din Moldova a fost inclusă în topul celor mai surprinzătoare pivnițe din lume, întocmit de postul de televiziune CNN.
Galeriile subterane din Mileștii Mici au fost incluse în anul 2005 în Cartea Recordurilor, având cea mai mare colecție de vinuri din lume – peste 2 milioane de sticle. La fel, vinăria este cea mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, dintre care doar 120 km (43 de tuneluri) sunt utilizați.

Vinurile păstrate aici sunt în proporție de 70 la sută vinuri roșii, cu numai 20 la sută vinuri albe și 10 la sută vinuri de desert. Cea mai valoroasă sticlă de vin prezentă în colecție a fost produsă în 1973-1974 și valorează 480 de euro. Soiurile de vin colecționate la Milești sunt: Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Fetească, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai.
„La Mileștii Mici sunt cele mai spectaculoase pivnițe din lume. Este asemeni unui oraș subteran, plin de vise create datorită pasiunii pentru vin”, a declarat pentru CNN renumitul somelier din Hong Kong, Ace Lee.

Alături de Mileștii Mici, CNN a inclus în top alte câteva vinării din SUA, Germania, Hong-Kong, Elveția și vinăriile franceze din Bordeaux.

Provincial.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *