Timpul Local

Timpul local: Ungheni, Ialoveni, Criuleni, Căușeni

Despre mersul lucrărilor de reparaţie s-a interesat premierul Pavel Filip, care marţi, 19 iulie, a efectuat o vizită în raionul Ungheni. Sobele vechi, care funcţionau pe bază de combustibil solid, au fost înlocuite cu două cazane performante, iar geamurile vechi au fost înlocuite cu geamuri-termopan. Proiectul este implementat cu sprijinul Guvernului României şi are o valoare totală de 940 de mii de lei.

Ialoveni

Joi, 14.07.2016, în sala mare de ședințe a Consiliului raional a avut loc festivitatea consacrată finalizării școlii viticole, care a început în luna ianuarie curent. Audienții școlii viticole în număr de 26 au primit certificate de abilități profesionale și adeverință de membru a Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă din Moldova (APESM), care au fost înmânate de Vasile Luca, viceministru al MAIA. La eveniment a mai participat și Valeriu Cibotari, care fost profesorul blocului tematic fitotehnic în cadrul școlii. Organizator și coordonator al școlii viticole a fost Eudochim Ungureanu, căruia i-a fost decernată diploma de onoare a APESM și Heks Moldova.

Criuleni
La data de 14.07.2016 angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale în comun cu Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Naţional de Patrulare şi Biroul de Probaţiune au efectuat instruirea copiilor în cadrul taberei de odihnă din s. Slobozia-Duşca. Astfel, copiii au fost informaţi despre regulile de siguranţă personală şi la trafic, măsurile de evitare a violenţei, vârsta răspunderii penale, dar şi consecinţele situaţiilor cu caracter excepţional (incendii, cazuri de înec). La final, salvatorii au simulat producerea unui incendiu pe teritoriul taberei şi efectuarea lucrărilor de lichidare cu ajutorul autospecialei de intervenţie din dotare. Mai mult, copiii au avut ocazia să cunoască utilajul şi echipamentul salvatorilor pe autospeciala de intervenţie. Angajaţii prezenţi au distribuit copiilor materiale informative pe tematica vorbită, amintindu-le despre telefoanele de contact a serviciilor de urgenţă care pot fi apelate cu mare încredere.

Căușeni
Pe 19 iulie, la Căuşeni a fost viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Vitalie Rapcea. Oficialul a avut o întrevedere cu președintele raionului Ion Ciontoloi, vicepreşedinţii raionului Sergiu Gogu, Iurie Turtureanu, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Mihail Antonov, primari ai localităților din raion, conducători ai subdiviziunilor Consiliului raional. În luarea sa de cuvânt, Vitalie Rapcea a relatat despre priorităţile de bază ale activităţii Guvernului, în special a ministerului de resort, în vederea reformării sistemului de alocare a mijloacelor financiare destinate reparației și întreținerii drumurilor din Republica Moldova. Astfel, viceministrul a menționat, că anume MTID a înaintat propunerea ca 50% din taxa acumulată pentru folosirea drumurilor să rămână în gestiunea APL de nivelul unu, pentru întreținerea drumurilor locale, iar alte 50% din taxa indicată să fie utilizate uniform, după o metodologie clară și transparentă, la întreținerea drumurilor de la balanța APL de nivelul doi. Aceste prevederi vor intra în vigoare începând cu 01.01.2017. Suplimentar la finanțele bugetare, a adăugat viceministrul Vitalie Rapcea, la întreținerea drumurilor vor fi utilizate surse financiare atrase prin Acordul de colaborare cu Banca Mondială în sumă de 80 milioane lei. În anul curent, 2016, a continuat oficialul, nu vor fi alocate mijloace financiare pentru drumurile din intravilanul localităților.

Referindu-se la suma alocațiilor pentru reparația drumurilor în anul curent, viceministrul a menționat că suma preconizată de 1 miliard 400 milioane lei este în proporție de circa 50 la sută din solicitările, ce depășesc suma de 3 miliarde lei.
În continuare, președintele raionului Ion Ciontoloi a menționat faptul, că în ultimii ani în raionul Căușeni starea drumurilor de nivel raional și republican s-a înrăutățit, una din explicații fiind că ministerul de resort a finanțat construcția drumului de ocolire a or. Căușeni și s. Cârnățeni, iar pentru alte drumuri, evident, finanțe nu au fost alocate. Astfel, a continuat Ion Ciontoloi, este deplorabilă starea drumurilor din sectoarele Copanca, Ucrainca, Căinari, precum și a arterelor rutiere din centrul orașului Căușeni.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *