Actualitate

Tinerii Moldovei cer înființarea Centrului Național de Terminologie ,,Constantin Tănase”

În viziunea tinerilor, Centrul Național de Terminologie „Constantin Tănase” va fi înființat pentru a promova o politică lingvistică adecvată noilor condiţii social-politice derivate din decizia Curții Constituționale în privința limbii de stat în Republica Moldova, care este cea română, și de reglementările europene în domeniu, dată fiind calea pro-occidentală aleasă de Republica Moldova.

Instituția creată va avea un regulament de funcționare în baza unei Hotărâri de Guvern prin care se va stabili că este principalul organ ştiinţifico-metodic şi informativ-consultativ al Republicii Moldova în probleme de terminologie, ale cărui indicații vor fi obligatorii pentru toate ministerele, departamentele, organele autoadministrării locale, redacţiile ziarelor şi revistelor, întreprinderile, societăţile comerciale, instituţiile, asociaţiile şi organizaţiile din republică.

,,Doar o societate care respectă limba și simbolurile naționale poate avea pretenția de a construi un sistem socio-economic viabil, care să asigure bunăstare membrilor săi. Considerăm că petiția noastră este un prim pas în acest sens, care ar readuce starea de fapt la normal și de care maestrul Constantin Tănase ar fi mândru”, a declarat Dinu Plîngău, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

Ziaristul şi scriitorul Constantin Tănase, fondatorul ziarului TIMPUL a încetat din viață joi, 30 noiembrie. Între anii 1994-1996, Tănase, în calitate de director al Centrului Național de Terminologie, a inițiat și a realizat un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație în limba română a documentației oficiale, a actelor de identitate etc.

sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *