Actualitate

Tinerii sătui de felul cum funcționează instituțiile statului. Motivul pentru care pleacă din țară

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Vlad Bercu, a spus că faptul că cea mai mare parte a tinerilor din Moldova aleg să părăsească țara este confirmat și de datele statistice care arată că generația tinerilor este în descreștere continuă. Este vorba de tinerii de vârsta 15-19 ani, ponderea cărora în numărul total al tinerilor s-a micșorat în cinci ani: de la 31,8% în 2009 la 26,0% în anul 2014.

Șomajul este principala cauză care alungă tinerii din țară. Patru din zece șomeri sunt tineri. Cât privește raportul de acoperire cu medici, Republica Moldova a ajuns la cel mai critic nivel din ultimii 20 de ani: 29,0 la zece mii populație. Raportul nu a mai fost așa de mic din anul 1997. În statele europene, acoperirea este de cel puțin 33,0 la zece mii de oameni. O situație deplorabilă în ceea ce privește asigurarea cu cadre avem și în educație.

Potrivit Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de tineret 2020, printre cele mai stringente probleme care îi vizează în mod direct pe tineri sunt: gradul scăzut de participare și indiferența tinerilor. De asemenea, situația economică precară, accesul limitat la educație și instruire și instabilitatea politică. „Și dacă tinerii pleacă, înseamnă că aceste probleme rămân nerezolvate. Mulți din cei care pleacă cred că Moldova nu are viitor”, spune Vlad Bercu.

Jurnalistul menționează că situația demografică din Republica Moldova este catastrofală. Copii se nasc tot mai puțini, iar către anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii. Or, în perioada următoare declinul demografic va fi greu de oprit.

Sursa: ipn.md 


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *