Actualitate

Tiraspolul îi cere lui Putin pașapoarte rusești reînnoite și beneficii din partea Rusiei

Vineri, „Sovietul Suprem de la Tiraspol”, echivalentul Parlamentului, i-a cerut lui Vladimir Putin ca Rusia să le rezolve problemele privind activitatea oficiului consular al Rusiei la Tiraspol în vederea înlocuirii pașapoartelor vechi rusești pentru locuitorii din enclava separatistă.

Tiraspolul i-a reamintit lui Putin că pe teritoriul regiunii separatiste locuiesc peste 220.000 de transnistreni cu cetățenia rusă.

Transnistrenii au cerut ajutor din partea diplomației ruse pentru a rezolva probleme prin crearea unui punct de informare al Serviciului Consular rus de la Tiraspol în scopul de a preveni astfel de situații în viitor.

„Pentru toate aceste persoane este de o importanță vitală posibilitatea unei primiri stabile a sprijinului consular operațional din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Acesta servește drept garanție a dreptului lor la libertatea de mișcare, a posibilității de a procesa și primi plăți de pensii rusești și de admitere la instituțiile de învățământ superior din Federația Rusă” se menționează în document.

Suspendarea lucrărilor Punctului de Ieșire al Serviciului Consular al Ambasadei Rusiei la Tiraspol din martie 2020 până în mai 2021, pe timpul pandemiei de COVID-19, a dus la formarea a multe mii de cetățeni care trebuie să-și reînnoiască pașapoartele rusești expirate.

Tot de atunci, Rusia a redus personalul oficiului consular, drept pentru care această coadă nu poate fi eliminată până în prezent, ci mai mult ea crește constant.

„Consecința acestui fapt a fost apariția unei situații inacceptabile, când zeci de mii de oameni în marea majoritate a cazurilor nu pot, în principiu, să își facă o programare pentru schimbarea pașapoartelor și sunt nevoiți să dețină documente expirate. Acest lucru limitează capacitatea acestora de a se deplasa în afara Pridnestroviei, inclusiv și în Federația Rusă”, se mai spune în scrisoare.

În acest sens, așa zișii deputați de la Tiraspol îi cer lui Putin să dea instrucțiuni Ministerului de Externe al Rusiei să ia măsuri pentru rezolvarea acestei probleme, iar Parchetului Federației Ruse să verifice starea de fapt la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău și, în special, la Oficiul Consular Teritorial rus din Tiraspol.

Aceștia au spus că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut public existența unei probleme la coadă, promițând că o va rezolva prin furnizarea de echipamente necesare și personal suplimentar. Cu toate acestea, până în prezent, problema nu a fost rezolvată.

Sursa: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pasapoarte DA, beneficii NU. Toate beneficiile sunt indreptate spre Ucraina sub forma de obuze, rachete si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *