Politică

Tiraspolul, nelulțumit că negocierile în formatul 5+2 trenează

Serghei Gubarev și Vitalie Ignatiev au subliniat că pauzele lungi în procesul de negocieri la toate nivelele, inclusiv cel al grupurilor de lucru și al reprezentanților politici ai părților, sunt inadmisibile.

Vitali Ignatiev a declarat că, timp de peste cinci luni, Chișinăul ar refuza să participe la reuniunile în formatul 5+2, în pofida faptului că Tiraspolul s-a pronunțat de mai multe ori pentru convocarea acestora. El a acuzat Chișinăul că nu ar fi pregătit pentru un dialog constructiv cu Tiraspolul, ceea ce ”împiedică rezolvarea unui șir întreg de probleme”.

Ultima întâlnire a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului la negocierile în problema transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, a avut lkoc la 13 octombrie a.c. Gheorghe Bălan declara atunci că pentru o întrunire în formatul 5+2 este nevoie ca părțile să convină mai întâi în privința unor documente care să poată fi discutate și semnate.

„Noi suntem deschiși pentru astfel de întrevederi, dar pentru a avea o astfel de întrevedere este nevoie să avem pregătite anumite material, să fie o întâlnire cu substanță, nu doar de dragul întâlnirii”, a menționat Gheorghe Bălan.

La ultima rundă de negocieri care s-a desfășurat la începutul lunii iunie a.c., după o pauză de doi ani, a fost semnat așa-numitul ”protocol de la Berlin”. Prin semnarea acestuia, Chișinăul și Tiraspolul și-au asumat angajamentul să continue și să amplifice negocierile pe mai multe probleme cum ar fi plăcuțele cu numerele de înmatriculare a autovehiculelor, telecomunicațiile, dosarele penale și altele. Mai mult experți au atenționat atunci că autoritățile de la Chișinău ar fi fost forțate să semneze acel protocol.

Sursă: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *