Politică

Tiraspolul renunță la șantajul energetic și este gata să reia livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului? Ignatiev: Avem „propuneri constructive”

Tiraspolul ar putea relua livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă astăzi, 2 decembrie, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, înainte de negocierile în format 1+1 de la sediul OSCE din Chișinău, transmite Ziarul Național.

Negociator-șef din partea Tiraspolului, Ignatiev, a declarat înaintea întrevederii cu vicepremierul Oleg Serebrian că partea transnistreană vine la negocieri cu „propuneri constructive”.

„Propunerile noastre sunt foarte constructive. Prețul energiei electrice furnizate de întreprinderea din Dnestrovsk este cel mai profitabil la scară regională, europeană. Astfel, această energie ar fi mult mai benefică pentru Chișinău”, a declarat Ignatiev.

Fiind întrebat dacă Tiraspolul va cere în schimb autorizație de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, Ignatiev a spus: „Nu știu, noi avem în echipa noastră experți în domeniul economic. Este și un conducător al grupului economic. Dacă aceste întrebări vor fi actuale și interesante, atunci se vor discuta. Tiraspolul a insistat tot timpul ca să fie respectate înțelegerile. Dacă noi semnăm o înțelegere cu R. Moldova, atunci Chișinăul trebuie să o respecte. Noi propunem înțelegeri reciproc avantajoase.

Noi avem o groază de chestiuni care trebuie discutate. Sunt chestiuni stringente, actuale, care trebuie rezolvate cât mai rapid, pentru ca oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului să trăiască mai bine, să aibă stabilitate și predictibilitate. Cu asta ne ocupăm noi”, a adăugat Ignatiev.

Vă amintim că Tiraspolul a sistat pe 1 noiembrie livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului, motivând că autoritățile de la Chișinău ar fi redus nejustificat volumul de gaze destinat Transnistriei. De partea cealaltă, Chișinăul a respins acuzațiile, subliniind că „Gazprom” a redus livrările cu 50 la sută. Astfel, Chișinăul s-a reorientat și acum achiziționează energie electrică din România.

De menționat că, imediat după încheierea întrevederii în forma 1+1, în jurul ore 14.00, vicepremierul Oleg Serebrian va susține un briefing de presă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *