Editorial

Toamna Patriarhilor

Cartea reprezintă o meditaţie dureroasă asupra puterii absolute, puterii care poate dicta când să se facă ziua, când să plouă, când şi ce fel de ştiri să apară, în ce limbă să se vorbească ş.a.m.d. O astfel de realitate am putut observa în perioada comunistă a R. Moldova, atunci când tot ce mişca-n ţara asta era la cheremul lui Voronin şi al apropiaţilor săi. 

În prezent, vorba unui tânăr scriitor, în loc de un Patriarh Voronin avem deja trei patriarhi voronini, toţi trei cu apucături de ţar şi aere de zeu. După nivelul de înfumurare, toţi trei se află de mult în Europa şi nu au nicio problemă de ordin social sau economic. Mai mult, probabil doar ei se și consideră Moldova, pentru că restul ţării nu este în niciun caz la fel de prosperă, democrată şi integrată în Europa.

Noii patriarhi, de vreo trei ani încoace, ne promit marea europeană şi sarea democratică. De vreo trei ani vedem doar promisiuni şi vizite ale oficialilor europeni. În rest, aceleaşi vânturi şuieră prin uzinele părăsite ale Moldovei, şi aceiaşi ţărani umili încearcă să adune ceva roade de pe dealurile arse de secetă. În imaginaţia celor trei însă, Moldova este deja în Europa, cu drumuri excelente, economie progresistă şi o societate cultă. E clar că după parbrizul mat al maşinii guvernamentale nu prea se vede sărăcia.

Să-i luăm pe rând însă pe cei trei salvatori ai naţiunii. Primul, Vlad Filat, s-a lăudat recent cu succesele din ultimii trei ani. E orb şi surd la declaraţiile imperialiste ale lui Putin, la declaraţiile antistatale ale lui Rogozin şi la glumele de prost gust ale lui Şevciuk. Am impresia că premierul nu vede sau nu vrea se vadă ce se ascunde în spatele acestor declaraţii şi ce fel de statalitate s-ar putea să obţinem ca rezultat. După părerea lui, Moldova este deja în Europa, doar că nu ştiu care Moldovă, probabil cea formată din gastarbeiterii duşi peste hotare.
Al doilea, Vladimir Plahotniuc, se laudă cu „cel mai european” partid din Moldova, organizează congrese pompoase şi face afaceri de succes. Circulă zvonul că vrea să pună mâna şi pe site-ul de ştiri Unimedia. Probabil nu suportă o afacere moldovenească de succes care nu-i aparţine. Ce să mai vorbim de afaceri, se spune că mai toate organele de forţă din stat îi sunt subordonate. În ultimul timp, s-a mai făcut cu o televiziune, una absurdă care are o grilă compusă din seriale banditeşti şi talkshow-uri ruseşti de scandal, fără nicio valoare. Însă nu asta contează, contează că această televiziune de doi bani va acoperi un segment de alegători de doi bani, alegători care la următoarele alegeri vor vota aşa cum le va spune televiziunea preferată.

Despre al treilea patriarh, Marian Lupu, nici nu ştiu dacă mai merită să vorbim. Domnia sa s-a trezit savant peste noapte, sau poate a crezut că ştiinţa deja se află la cheremul lui. Voronin a fost istoric, lingvist şi filolog timp de opt ani. De ce Marian Lupu nu ar putea fi savant? Savant care ştie mai bine decât noi, muritorii, în ce limbă vorbim, ştiinţific. Astfel de savanţi îmi amintesc de „lingvistul” Vasile Stati, încă un mare promotor al adevărurilor istorice şi ştiinţifice. Mai nou, Marian Lupu a declarat că respectă dreptul de autoidentificare al fiecărui cetăţean. A uitat probabil de românii pe care i-a numit fascişti şi nazişti, pentru că au participat la Marşul Unirii. Sau românii din Basarabia nu au dreptul la autoidentificare? Pentru că sunt moldoveni, ştiinţific vorbind. Am totuşi impresia că ştiinţa lui Marian Lupu se va modifica, adică se va răzgândi în conformitate cu opinia scumpului electorat. Iar dacă o majoritate a electoratului va susţine mâine că suntem extratereştri, Marian Lupu s-ar putea să fie de acord, pentru că respectă dreptul de autoidentificare a cetăţenilor acestei ţări, chiar dacă aceştia ar putea fi duşi cu pluta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *