Moldova

TOP 5 promisiuni electorale, neonorate de PLDM, PDM și PL

Ne-am convins că atunci când e vorba de bani, statul cu o mână îți dă și cu două îți ia, iar promisiunile electorale deseori rămân doar niște vorbe, indiferent de culoarea politică a oamenilor care le fac. Partidele formatoare ale coaliției de guvernare proeuropene au respectat și ele tradiția promisiunilor fantastice. Mai jos vă prezentăm un top al promisiunilor neonorate făcute de PLDM, PD și PL în 2010.

PLDM

1. Partidul condus de Vlad Filat s-a lansat în campania electorală din 2010 cu sloganul „Moldova fără sărăcie” și a promis că pe parcursul a patru ani pensia minimă va ajunge la 1300 de lei. Cei mai mulți cetățeni, peste o jumătate de milion, beneficiază de pensii de vârstă. În urma ultimei indexări din aprilie 2014, pensia medie pentru limita de vârstă s-a majorat cu circa 67 de lei și a ajuns la 1170 de lei. Pensia medie de invaliditate s-a mărit până la 880 de lei, în situația în care, potrivit datelor statistice, cheltuielile lunare medii se ridică la peste 1700 de lei.
2. PLDM a promis că prima lege pe care o va propune guvernul va viza anularea imunității pentru toți deputații și judecătorii. Până acum a fost adoptată o lege care limitează imunitatea judecătorilor care sunt bănuiți de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Imunitatea deputaților însă rămâne neatinsă.

3. O altă promisiune neonorată este majorarea alocației la nașterea copilului până la 10 mii de lei. În 2014, indemnizația unică la naștere este de 3100 lei, respectiv, 3400 lei pentru al doilea copil, pe când coșul de bunuri necesare pentru un copil la naștere este de 4800 lei.

4. Liberal-democrații anunțau că vor crea peste 100 mii de noi locuri de muncă bine plătite prin oferirea creditelor și subsidiilor pentru afaceri mici și investirea în economia țării a banilor câștigați peste hotare de către cetățenii noștri. Deși s-au înregistrat câteva istorii de succes, nu există date statistice care ar demonstra că s-au creat zeci de mii de locuri de muncă cu salarii mari. Nu se înregistrează nicio întoarcere în masă a cetățenilor dornici să investească în economia țării.

5. În programul său electoral PLDM declara că va responsabiliza clasa politică prin aplicarea sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că jumătate dintre deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar jumătate – pe circumscripții electorale. Nu s-a produs însă nicio schimbare în sistemul electoral. Lista de partid e în capul mesei și la alegerile din noiembrie 2014.

PDM
1. Partidul lui Vlad Plahotniuc și Marian Lupu a promis în 2010 că va ridica prestigiul profesiei de pedagog și va spori salariile profesorilor. Cheltuielile în sistemul educațional, dimpotrivă, s-au redus. În perioada mandatului AIE și CPE finanțarea învățământului a scăzut de la aproximativ 9% din PIB până la 7%, iar profesorii au continuat să părăsească locurile de muncă în școli. Salariul mediu al profesorilor a crescut aproximativ proporțional cu creșterea salariului mediu pe economie, dar a rămas mai mic cu aproximativ 20% decât acesta.

2. În Manifestul electoral al PDM „Pentru Moldova! Pentru tine!” se promitea că tinerele familii vor primi un ajutor material unic de 5000 lei și ajutor pentru închirierea spațiilor locative. Prea frumos, ca să fie adevărat.

3. Majorarea indemnizației unice la naștere până la 7500 lei. Deși au fost un pic mai moderați în promisiune decât PLDM, democrații nu au reușit să se țină de cuvânt. Actuala indemnizație oferită de stat la nașterea unui copil este de două ori mai mică.

4. Democrații au promis reduceri cu 25% pentru călătoriile în transportul public pentru studenți. Spre deosebire de țările europene, unde studenții beneficiază de o reducere de 50% la călătorii în orice mijloc de transport public, în Republica Moldova tinerii studioși plătesc prețul întreg. În anii 2010-2014 nu a fost nici pomină de reduceri.

5. PD au promis că vor acorda facilități la procurarea poliței de asigurare medicală pentru persoanele de până la 30 de ani. Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală (nr. 1585 din 1998) prevede expres un număr determinat de categorii care pot beneficia de reduceri în anumite condiții, printre care tinerii de până la 30 de ani nu se regăsesc.

PL/PLR
1. Liberalii au făcut mai multe promisiuni adresate tinerilor. Una dintre acestea este adoptarea unui program de construcții a locuințelor de ipotecă pentru tineri cu venituri mici, prin susținerea parțială a statului. Deocamdată nu există nici un proiect relevant de construcție a locuințelor pentru tineri cu venituri mici în Republica Moldova.

2. Finanțarea sistemului educațional cu până la 10% din PIB. În ultimii patru ani finanțarea învățământului a scăzut de la 9% din PIB la 7%. La fel, ca liberal-democrații, PL a promis că va reduce abandonul sistemului educațional de către cadrele didactice. Doar în anul 2013-2014, din sistem au plecat peste 700 de profesori.

3. Suplinirea numărului de locuri la buget în instituțiile de învățământ superior de stat. Numărul locurilor finanțate din bugetul statului în universități nu a crescut, ci a cunoscut o diminuare. În același context, liberalii promiteau acordarea reședinței în localitățile de studiu în baza carnetului de student, indiferent dacă locuiesc sau nu în cămine. O altă promisiune rămasă pe hârtie, la fel ca și aceea privind accesul tineretului la resurse de creditate a învățământului cu dobândă avantajoasă.

4. În programul din 2010, liberalii promiteau că vor crea condiții mai bune în căminele studențești și vor construi cămine private. Reparații s-au făcut în unele cămine, iar instituții private de cazare pentru studenți nu s-au mai construit.

5. În 2010 liberalii își puneau drept sarcină să dezvolte alternative private la serviciile oferite de stat, cum ar fi sistemul de pensii private, sistemul de asigurare medicală privată. Acțiuni concrete în acest domeniu nu au fost înregistrate. Toți cetățenii sunt obligați să se asigure doar la CNAM.

Surse: pldm.md, pdm.md, pl.md, promis.md, e-democracy.md
I.M.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *