Actualitate

Topul categoriilor de persoane care comit infracțiunile de corupție în Moldova

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în prima parte a lui 2016 au fost pornite 153 de cauze penale pentru abuzul de putere sau abuzul de serviciu, 144 de cauze privind comiterea excesului de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, 89 de cauze referitoare la traficul de influență, 79 – privind coruperea pasivă, 49 – coruperea activă și 4 cauze legate de luarea de mită.

În aceeaşi perioadă, procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 137 de cauze penale privind categoriile de infracţiuni menţionate în privinţa a 174 persoane. După specificul subiectului infracţiunii, procurorii au deferit justiţiei pentru corupţie şi infracţiuni conexe corupţiei:

– 1 judecător;
– 4 avocaţi;
– 4 ex-colaboratori ai SPIA MAI;
– 5 colaboratori ai poliţiei de frontieră;
– 7 ofiţeri de urmărire penală;
– 31 colaboratori de poliţie;
– 1 ex-ofiţer CNA;
– 1 executor judecătoresc;
– 1 şef al unui oficiu teritorial al Cancelariei de Stat;
– 12 primari;
– 1 viceprimar;
– 2 consilieri locali;
– 2 secretari ai consiliilor locale;
– alte categorii de subiecţi.

Cu participarea procurorilor din Procuratura anticorupţie, instanţele de judecată au pronunţat 93 sentinţe pe categoriile de infracţiuni menţionate în privinţa a 112 de persoane, faţă de 94 de sentinţe în privinţa a 113 persoane învinuite de comiterea actelor de corupţie în 6 luni 2015.

Din numărul total de 112 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, 84 persoane au fost condamnate, 19 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 9 persoane procesul penal a fost încetat.

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *