Actualitate

Tot mai multe intoxicații cu ciuperci. Recomandările specialiștilor

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş atrage atenţia asupra pericolului de intoxicare cu ciuperci. Cu toate că anul acesta a fost un an mai „linştit” din acest punct de vedere, fiind înregistrate doar trei cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, e bine să cunoaştem o serie de lucruri despre acest pericol, a explicat Carmen Sima, director adjunct al DSP Maramureş. „Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat”, arată ea.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, continuă informaţiile din document, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).

Spălarea sau fierberea ciupercilor nu anihilează toxicitatea lor

„Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare, curăţarea învelişului exterior, prepararea termică, congelare sau conservare şi nu există antidot împotriva lor, tratamentul se rezumă la tratarea simptomelor”, mai semnalează reprezentanţii DSP. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (simptomele apar în minim cinci minute şi maximum trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

La intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin greţuri, vărsături, daree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.

Recomandarea specialiştilor DSP, în cazul simptomelor de intoxicaţie

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş recomandă, de asemenea, populaţiei, ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.

„Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală deosebit de importantă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, iar pe de altă parte, din cauza gravităţii lor. Este, întotdeauna, una din marile urgenţe medicale, deoarece o treime din intoxicaţii se soldează cu deces, atât la adulţi, cât şi la copii”, mai arată DSP în documentul remis presei.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) şi nu din flora spontană a pădurilor. De asemenea, recomandă achiziţionarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziţionaţi ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginea drumurilor sau în locuri neautorizate).

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *