Social

Tot mai mulți migranți se întorc în țară pentru a-și deschide afaceri

Potrivit directoarei Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, au fost recepționate 46 de noi solicitări de participare la Programul de Atragere a Investiţiilor în Economia Naţională „PARE 1+1”, transmite Info-Prim Neo. Mai mult, deja s-au desfăşurat două cursuri de instruire a câte zece zile pentru aplicanţi, instruirea în domeniul organizării afacerii fiind o condiţie de participare la program.

„PARE 1+1” este destinat migranţilor şi rudelor de gradul I ale acestora şi a fost prelungit la 30 ianuarie 2013, printr-o decizie a guvernului, până în 2015, după ce în 2010-2012 a fost implementat în Moldova cu titlul de program-pilot. Beneficiarilor „PARE 1+1” li se oferă granturi în sumă de până la 200 mln. lei, în baza formulei „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu din buget.

Pentru 2013, suma oferită din buget pentru susţinerea acestui program este de 32 mln. lei, cu 10 mln. lei mai mult faţă de cea oferită în anii 2010-2012 (22 mln. lei). Resursele sunt alocate de Uniunea Europeană în cadrul Matricei de politici pentru implementarea programului de Suport Bugetar „Stimularea economică în zonele rurale”.

„Vrem ca prin acest program să reîntoarcem în ţară cetăţenii plecaţi în căutarea unui loc de muncă, pentru ca ei să dezvolte afaceri mici, de producere a mărfurilor şi prestare a diverselor servicii, în special, în mediul rural”, a relevat Iulia Iabanji. Solicitările de participare la „PARE 1+1” mai sunt aşteptate până la 15 martie.

În anii 2010-2012, ODIMM, care gestionează acest program, a acceptat 142 de proiecte investiţionale, înaintate de migranţi şi rudele acestora de gradul I. Suma granturilor oferite a fost de 22 mln. lei. Însă investiţiile atrase în proiectele respective au depăşit 76 mln. lei, adică fiecare leu alocat în program a atras circa 3 lei investiţii în economia naţională.

Timpul.md via IPN

Poză: Vasile Goncear, după ani de munci peste hotare s-a întors în satul natal unde și-a deschis un atelier de ceramică

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *