Social

Tot mai puține mame din Republica Moldova își alăptează copiii

Dacă în 2005, 46% din copii erau alăptaţi, în 2012 această cifră s-a redus la 36%, arată datele Studiului de indicatori multipli realizat în
anul trecut.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova rata alăptării exclusive în prima jumătate de an este în descreştere, iar practicile de alimentare diferă în funcţie de mediul de trai: situaţia este mai bună la sate, unde 40% din copii sunt alăptaţi exclusiv, faţă de numai 30% în mediul urban.

Conform Studiului de indicatori multipli, 60% din copii au fost alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% în primele 24 de ore după naştere. Totodată, jumătate din copii au fost alăptaţi continuu până la vârsta de 1 an, iar 12% au fost alăptaţi continuu până la vârsta de doi ani.

Studiile internaţionale arată că practicile de alăptare s-ar îmbunătăţi odată cu informarea şi consilierea mamelor. Dacă mamele ar primi educaţie şi suport în ceea ce priveşte practicile corecte de alăptare şi beneficiile alăptării pentru bebeluş, rata de alăptare exclusivă în primele şase luni de viaţă ar creşte până la 90%.

Medicii susţin că alăptarea este „prima imunizare” a copilului – cea mai eficientă şi ieftină metodă care asigură supravieţuirea şi dezvoltarea copilului. Laptele matern conţine toate elementele nutritive necesare copilului şi anticorpi ce protejează copiii de anumite boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Nici un substituent artificial nu este capabil să înlocuiască laptele matern. Dimpotrivă, amestecurile artificiale comportă riscuri pentru sănătatea copilului.

Persoanele care au fost alăptate în copilărie riscă mai puţin să se confrunte cu obezitate, diabet, ele demonstrînd performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea la sân este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cel de col uterin.

Sursa: Moldpres

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *