Actualitate

Toți concurenții electorali la alegerile locale din Chișinău ar putea să ajungă viceprimari?

Într-un comunicat de presă, Partidul Verde Ecologist menționează că pe 29 iunie CEC a confirmat invalidarea alegerilor noi din municipiul Chișinău, având ca bază hotărârea judecătorească irevocabilă privind invalidarea scrutinului. Totodată, bazându-se pe prevederile Codului Electoral („Dacă vacanța funcției de primar al localității a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcția de primar nu se organizează” ), a respins desfășurarea alegerilor repetate pe aceleași liste, cu aceiași candidați și cu participarea acelorași organe electorale.

Partidul Verde Ecologist consideră că vacanța funcției de primar general al municipiului Chișinău a intervenit în penultimul an, pe 16 februarie, odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, fapt ce permite desfășurarea de către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu legislația în vigoare, în termen de două săptămâni, votarea repetată, pe aceleași liste, cu aceiași candidați și cu participarea acelorași organe electorale.

Formațiunea politică constată că, în lipsa unei conduceri democratic alese, are de suferit municipiul Chișinău și locuitorii orașului. Fără a avea un primar în fruntea municipiului, activitatea normală a orașului și a suburbiilor este pusă în pericol. Dezvoltarea proiectelor necesare locuitorilor și soluționarea problemelor stringente nu pot fi amânate până după alegerile ordinare din 2019.

Potrivit PVE, solicitările vin în contextul circumstanțelor neordinare în care s-a pomenit municipiul Chișinău după invalidarea alegerilor anticipate pentru funcția de primar general, în scopul organizării managementului eficient al capitalei în perioada până la scrutinul ordinar din iunie 2019, ținând cont de practica deja implementată, și de Legea privind statutul municipiului Chișinău, Legea privind administrația public locală.

Pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre. Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare deciziile primelor două instanțe, iar la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău, desfășurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai și 3 iunie.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *