Externe

Trădat și îngropat. Cadavrul unui scriitor ucrainean, găsit într-o groapă comună din orașul Izium

Scriitorul ucrainean Volodimir Vakulenko a murit în regiunea ucraineană Harkov, în timpul ocupației rusești și a fost înmormântat în orașul Izium, unde au fost găsite aproximativ 400 de cadavre într-o groapă comună, după eliberarea orașului, notează Meduza. Bărbatul a fost interogat de „miliția” din Lugansk după ce a fost denunțat de localnici, apoi a dispărut fără urmă.

Volodimir Vakulenko care a scris poezii și cărți pentru copii, a fost dat dispărut în luna martie, când rușii au cucerit Kapitolivka, orașul său natal.

Potrivit fostei soții a lui Vakulenko, Irina Novitska, localnicii l-au denunțat soldaților ruși, apoi fie trupele rusești, fie autoritățile impuse de Moscova l-au răpit, relatează Hotnews.

Tatăl scriitorului a declarat poliției că cinci persoane, probabil milița din Lugansk a făcut o razie în casa lor la 23 martie, când l-au luat pe Vakulenko, pentru a-l interoga.

Interogat și bătut

În timpul interogatoriului, scriitorul a fost bătut iar apoi a fost eliberat.

A doua zi, însă, două persoane au venit acasă la Vakulenko cu o mașină pe care era simbolul ”Z” și l-au răpit. De atunci, nimeni nu l-a mai văzut în viață.

În luna septembrie, când trupele armate ucrainene au eliberat orașul Izium, a fost găsită o groapă comună care conținea cadavrele a aproximativ 400 de persoane care au murit în timpul ocupației rusești.

Tatăl lui Vakulenko a contactat poliția în luna octombrie pentru a le spune că era convins că unul dintre cadavre aparținea fiului său.

Jurnaliștii de investigație au descoperit la pompele funebre care s-au ocupat de groapa comună că Vakulenko a fost îngropat la mormântul 319.

Identificat după tatuaj și analiză ADN

O fotografie a cadavrului înainte de a fi îngropat arată o parte a unui tatuaj pe braț care seamănă cu unul pe care îl avea Vakulenko, precum și documente cu numele scriitorului.

Poliția a confirmat că scriitorul ucrainean a fost găsit în groapa comună după o analiză ADN, precizând că trupul lui Vakulenko avea două răni provocate de glonț, relatează sursele citate.

Potrivit postului de știri ucrainean Hromadske, localnicii care au îngropat cadavre în timpul ocupației rusești spun că soldații le-au ordonat să îngroape pe 12 mai cadavrul unui bărbat care fusese găsit în apropiere de Kapitolivka, orașul natal al scriitorului. Cadavrul zăcea în aer liber de mai bine de o lună, au declarat localnicii jurnaliștilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *