Actualitate

(TRAGEDIA DE LA BUCUREȘTI) Sângele donat de moldoveni a fost transportat cu o autospecială SMURD până la București

Mormane de flori au fost depuse în fața Ambasadei României de la Chișinău în semn de solidaritate. O carte de condoleanţe, în memoria victimelor incendiului este deschisă, astăzi, la Ambasada României la Chişinău, în care doritorii pot să lase un mesaj de compasiune.

Produsele sanguine, au ajuns azi dimineață la persoanele care au fost rănite în incendiul produs în clubul de noapte Colectiv din centrul Bucureştiului. Ajutorul constă din peste 2 mii de pachete de sânge şi plasmă proaspăt congelată, precum şi preparate biomedicale, vital necesare în caz de arsuri sau fracturi. Sângele a fost transportat cu o autospecială SMURD care a fost însoţită până la vama Sculeni, de către un echipaj al Inspectoratului Naţional de Patrulare. Ulterior, ambulanţa a fost escortată de poliţiştii din România.

Sânge a donat și fostul premier al R. Moldova, Iurie Leancă. 

”România trece, în aceste zile, printr-o tragedie și dramă cumplită. Deja 30 persoane au decedat, iar câteva sute se află în spitale, după incendiul din clubul de la București. Conștientizând amploarea durerii prin care trec acești oameni, dar şi necesitata unui ajutor imediat, am decis, împreună cu echipa PPEM, să mergem și să donăm sânge pentru cei aflați acum între viața și moarte. Dumnezeu să-i salveze pe toți cei care suferă, iar noi să facem tot ce ne stă în puteri.Totodată, am cerut Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI să verifice toate cluburile din Republica Moldova, astfel ca să evităm pe viitor situații de așa gen. Vin cu un apel către toți cetățenii Republicii Moldova să nu rămână indiferenți față de durerea fraților noştri şi să ne urmeze exemplul, acordând acest ajutor important prin donarea de sânge”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Un marș al tăcerii a fost organizat ieri în centrul Chișinăului, iar la Ambasada României a fost desfășurat un tricolor, au fost depuse flori și aprinse lumânări. Și pe parcursul zilei de astăzi oameni simpli, dar și oficiali au depus flori și lumânări în semn de solidaritate cu poporul român.

Autoritățile de la Chișinău au transmis mesaje de condoleanțe celor de la București.
Într-un mesaj adresat lui Klaus Iohannis, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti deplânge pierderile de vieți omenești și își exprimă solidaritatea cu poporul român.

O carte de condoleanţe, în memoria victimele incendiului de la Bucureşti este deschisă la Ambasada României la Chişinău, la inițiativa membrilor Blocului Unității Naționale și a Diasporei Unioniste. Toţi cei care vor dori să lase un mesaj de compasiune o pot face și mâine între orele 10 și 12, și orele 15 și 17. Persoanele care nu reuşesc să ajungă la sediul misiunii diplomatice îşi pot lăsa mesajele de solidaritate pe pagina de facebook deschisă în acest scop.

Ședința de astăzi a Guvernului a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor incendiului din capitala României, dar și a celor decedați în catastrofa aviatică din Egipt, când un avion rusesc, cu peste 220 de persoane la bord, s-a prăbușit în apropierea peninsulei Sinai.

Un număr de 137 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, informează Ministerul Sănătăţii.

Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt la Spitalul de Arşi – 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul "Bagdasar Arseni" – 21 (trei intubaţi, 18 stabili), Spitalul Universitar – 20 (şase în stare critică, trei în stare gravă, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubaţi, unul stabil), Elias – 14 (patru intubaţi, 10 stabili) şi Spitalul Militar – 12 (doi intubaţi, 10 stabili).

Totodată, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" sunt şase pacienţi minori (doi intubaţi, patru stabili), la Spitalul "Sf Ioan" – opt răniţi (şase intubaţi, doi stabili), Spitalul SRI – şase (doi grav, patru stabili), Spitalul "Sf. Pantelimon" – cinci (doi intubaţi, trei stabili) şi la Spitalul Gerota – trei pacienţi stabili.

Astfel, 57 dintre răniţi sunt în stare critică, gravă sau intubaţi.

Un cetățean italian în vârstă de 20 de ani și un român, cu vârsta de 35 de ani, internați la spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu" din București, se află în stare gravă, fiind intubați și instabili hemodinamic.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul SRI, pentru cei doi pacienți s-au practicat incizii de decompresiune și toaleta plăgilor sub anestezie generală.

Alți doi pacienți români, cu vârstele de 30, respectiv 44 de ani, au fost stabilizați hemodinamic și au o stare generală staționară. Celor doi li s-a aplicat toaleta plăgilor sub anestezie generală.

Spitalul Militar a anunţat, luni, că starea a trei dintre pacienţii care sunt internaţi la Terapie Intensivă s-a îmbunătăţit şi vor putea fi transferaţi la Secţia de arşi, alţi cinci sunt în continuare în stare gravă, iar unul continuă să fie intubat, medicii declarându-se ”foarte oprimişti”. Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, duminică, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu ajungând la 30. Alte 137 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, dintre care 57 sunt în stare critică şi gravă.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *