Actualitate

Tragedie cu 9 morți în Ungaria. Un microbuz din România a fost făcut praf după ce s-a ciocnit cu un camion. Șoferul făcea LIVE pe Facebook / VIDEO

Tragedia rutieră s-a petrecut pe drumul național 4 din Ungaria, la aproximativ 60 km de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România şi venea dinspre Slovenia.

Microbuzul s-ar fi angajat cu viteză excesivă într-o depășire și a intrat în coliziune frontală într-un camion, încărcat cu nisip, ce venea din sens opus.

Attila Csámpai, purtătoarea de cuvânt a Direcției gestionare a dezastrelor din județul Pest, a declarat pentru presa locală că, la kilometrul 59 al autostrăzii 4, un microbuz românesc și un camion care transporta nisip s-au ciocnit. Șeful poliției județene a declarat şi el că mai mulți pasageri din microbuz au fost uciși în accident, iar șoferul camionului a fost rănit. MAE a confirmat iniţial că 7 persoane decedate erau români.

Bilantul oficial prezentat de MAE cu putin inainte de ora 21:00 anunta 7 morti, insa intre timp salvatorii au reusit sa scoata victimele dintre fiarele contorsionate ale microbuzului si presa din Ungaria vorbeste despre 9 victime. Este vorba de sapte barbati si doua femei, toate persoanele din microbuzul inmatriculat in judetul Mures.

Ulterior si MAE a confirmat ca sunt 9 morti si ca pana in prezent s-a stabilit ca patru dintre victime sunt de cetatenie romana, existand indicii ca si restul ar fi cetateni romani.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat la Digi24 că microbuzul era înmatriculat în județul Mureș și toate cele șapte persoane care au decedat erau pasageri ai microbuzului.

Presa maghiară vorbeşte despre faptul că microbuzul era atât de distrus în urma accidentului, încât pompierii au fost nevoiţi să taie caroseria ca să-i poată scoate pe pasageri din interior.

Cel mai probabil, cauza accidentului a fost viteza.

Tragedia s-a petrecut în jurul orei locale 16:30 (ora României – 17:30).

Un microbuz care venea către România s-a angajat într-o depășire și a intrat în coliziune frontală cu un camion. Potrivit MAE, șapte oameni au murit. A fost activată o celulă de criză la Ministerul român de Externe.

Surse din Poliţie au confirmat pentru Adevărul că victimele erau din satul Deaj, comuna Mica, judeţul Mureş.

cegledbercel-accident

Comunicatele MAE:

UPDATE: Potrivit MAE,” conform ultimelor informații obținute de echipa consulară mobilă prezentă la fața locului, în urma operațiunilor de descarcerare s-a constatat că numărul persoanelor decedate este de nouă.

Până în prezent, s-a stabilit că patru persoane decedate sunt de cetățenie română, existând indicii că și restul victimelor ar fi cetățeni români, însă procedura de identificare se află încă în curs de desfășurare și se derulează cu dificultate, dată fiind gravitatea accidentului.

Trupurile neînsuflețite vor fi transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei și a analizelor pe bază de ADN. MAE a solicitat autorităților române competente identificarea şi înştiinţarea, în regim de urgență, a familiilor din ţară ale persoanelor decedate în urma accidentului.

Totodată, având în vedere numărul mare de victime, ministrul afacerilor externe a dispus activarea Fondului special de urgență aflat la dispoziția ministerului, în vederea suportării costurilor legate de repatrierea trupurilor neînsuflețite.

De asemenea, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate a fost activat în cadrul Celulei de Criză a MAE, pentru preluarea tuturor solicitărilor de asistență din partea familiilor.

Celula de Criză a MAE își continuă activitatea 24/7 până la finalizarea tuturor demersurilor de identificare a victimelor accidentului și repatrierea trupurilor neînsuflețite.

Ambasada României la Budapesta este în contact permanent cu autoritățile locale și cu membrii de familie, acordând asistență consulară inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces”.

Anterior, MAE a comunicat că Ambasada României în Ungaria gestionează prin demersuri de asistență consulară cazul accidentului rutier produs la data de 22 mai 2018 în apropierea orașului Budapesta, Ungaria, în care a fost implicat un microbuz înmatriculat în România.

Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la cetățenia și identitatea victimelor.

Conform datelor preliminare obținute de reprezentanții misiunii diplomatice, în urma accidentului, șapte persoane, pasageri ai microbuzului, și-au pierdut viața.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Budapesta s-a deplasat, în regim de urgență, si se află la fața locului accidentului pentru a acorda asistență consulară.

Ministrul afacerilor externe a activat celula de criză a MAE.

Din datele obținute de către echipa consulară mobilă rezultă că microbuzul s-ar fi angajat cu viteză excesivă într-o depășire și a intrat în coliziune frontală într-un camion care se deplasa pe contrasens. Accidentul a avut loc pe drumul național 4 din Ungaria, la aproximativ 60 km de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România.

Sursa: alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *