Bună Dimineața

Trăiesc pentru a se droga și se droghează pentru a trăi

Dar, chiar și atunci când se pare că ești condamnat la moarte, mai există o șansă. 

Un narcoman permanent își spune că reușește să controleze totul. Și dacă la început această afirmație este adevărată, după câteva zile de consum, nu mai este actuală. Drogurile influențează toate acțiunile. Narcomanii trăiesc pentru a se droga și se droghează pentru a trăi. Deci este simplu: narcomanul este omul la care viața este controlată de droguri.

Recent am cunoscut o comunitate de oameni care încearcă să scape de dependența de droguri, organizând întâlniri în fiecare seară. Am asistat la o ședință de-a lor și-am înțeles cât de mic poate fi prețul unei vieți. Acolo ei vorbesc despre problemele cu care se confruntă și se ascultă reciproc. În tovărășia „Narcoticii anonimi”, care există în R. Moldova de câțiva ani, mai mulți oameni au reușit să depășească dependența de droguri. Nu au medici, nici psihologi, nu au medicamente și nici nu sunt legați de pat sau hipnotizați – doar comunică.

Petru, unul dintre membrii comunității „Narcoticii anonimi”, mi-a povestit că a ajuns la un moment când părinții i-au spus: „Feciorașule, pleacă la Odesa și consumă droguri acolo, dacă ai să mori măcar să nu se întâmple sub ochii noștri”. Atunci tânărul a conștientizat că este dependent, a început să meargă la ședințele frăției și nu se mai droghează de peste șase ani.

Un alt tânăr, care nu a dorit să-și facă public numele, mi-a mărturisit că drogurile i-au pus în pericol familia. Chiar dacă avea un copil mic, el continua să consume narcotice și a fost aproape să divorțeze de soție. Cu greu a găsit forțe să vină în comunitatea „Narcoticii anonimi”, dar acum este mândru că nu mai consumă droguri deja de peste doi ani și că nu mai are probleme în familie.

Tinerii mi-au spus că fiecare are și câte un mentor, acesta poate fi din străinătate sau de aici din țară, care, de asemenea a fost narcoman, dar a scăpat de dependență de mai mult timp și acum îi ajută oferindu-le sfaturi. La rândul lor și tinerii de la noi, care au reușit să învingă acest viciu, pot fi mentori pentru alte persoane atât din R. Moldova, cât și de peste hotare. 

Nu-mi explic cum funcționează acest mecanism, cert este că datorită lui oamenii se tratează și aceasta contează cel mai mult.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *