Economie

Transelectrica: Primele schimburi de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina şi Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România, se arată într-un comunicat al Transelectrica, remis, transmite Agerpres.ro

Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condiţiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina şi statele vecine.

Acest proces urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie 2022, şi a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022.

Aceste realizări au fost obţinute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo şi ale operatorilor din statele învecinate. Schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina-Republica Moldova sunt planificate să înceapă pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina şi România.

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria şi Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitaţie. Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după această etapă iniţială este de aşteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilităţii şi securităţii sistemului energetic.

„Această realizare reprezintă un pas suplimentar, atinsă la mai puţin de patru luni de la sincronizarea de urgenţă a sistemelor Ucrainei şi Republicii Moldova cu reţeaua europeană şi, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport şi sistem europeni faţă de Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) şi Moldelectrica (Operatorul de Transport şi Sistem din Republica Moldova). Apreciem că în perioada imediat următoare se va finaliza şi procesul de armonizare a detaliilor tehnice şi comerciale privind schimburile între România şi Republica Moldova” menționează reprezentanţii Transelectrica.

Transelectrica este operatorul reţelei electrice de transport şi sistem din România, care funcţionează interconectat cu sistemul electroenergetic european, prin interconexiunile cu ţările învecinate: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

În prezent, reţeaua gestionată de Transelectrica are o capacitate transfrontalieră totală de circa 3000 MW, urmând ca aceasta atingă până în 2030 valoarea de 7000 MW.

ENTSO-E, reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică, este asociaţia pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OTS).

Cei 39 de operatori de transport şi sistem membri, reprezentând 35 de ţări, sunt responsabili pentru funcţionarea sigură şi coordonată a sistemului de electricitate al Europei, cea mai mare reţea electrică interconectată din lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *