Femeia

Transformă otrava în medicament

Spre deosebire de ideea că tot răul e spre bine – că ceva pozitiv poate fi găsit în orice lucru negativ –, principiul transformării otrăvii în medicament explică faptul că noi avem puterea să transformăm chiar și cea mai terifiantă tragedie într-un lucru care ne va ajuta să devenim mai fericiți decât suntem astăzi.

Suferința este necesară pentru a crește
Cum putem afirma că am transformat ghinionul într-un remediu, dacă realitatea exterioară nu se schimbă? Răspunsul presupune recunoașterea faptului că dobândind ceea ce dorim nu este unica metodă prin care putem obține victoria. Fără să minimalizăm în niciun fel gravitatea problemelor pe care le înfruntăm, deseori, însă, ceea ce ne dorim nu e cel mai bun lucru pentru noi sau pur și simplu este imposibil să-l dobândim.

Țin să precizez că transformarea otrăvii într-un remediu nu înseamnă să înțelegem eșecul sau să acceptăm un premiu de consolare. Înseamnă că, de cele mai multe ori, victoria vine în forme neașteptate.

Un alt rezultat
Ce alt rezultat, în afară de cel pe care ni-l dorim, ar putea să ne ajute să devenim mai fericiți decât înainte ca ghinionul să intre în viața noastră? Să atingem un alt rezultat favorabil, pe care nu l-am prevăzut? S-ar putea. Dar, circumstanțele favorabile nu pot crea o fericire durabilă, deoarece acestea sunt mereu temporare.

Victoria poate fi obținută, dacă în încercarea noastră de a schimba factorii externi dificili, câștigăm înțelepciune. Or, înțelepciunea e cea care duce spre fericire, deoarece, spre deosebire de circumstanțe, aceasta nu ne poate fi luată niciodată. Înțelepciunea poate fi obținută, dacă ne eliberăm de iluzii și înșelătorii.

Dacă nu am fi suferit niciodată în urma unei despărțiri, nu am fi avut posibilitatea să descoperim că nu avem nevoie de iubirea nimănui pentru a fi fericiți. Dacă nu ne-am fi pierdut locul de muncă, nu ne-am fi confruntat niciodată cu adevărul că uram acel serviciu și stăteam acolo doar din frică. Prin urmare, situațiile dificile sunt necesare pentru a deveni fericiți. Când apar obstacolele, înțeleptul jubilează, iar cel nesăbuit se retrage.

O viață fericită
Totuși, în cazul unor lupte, este nevoie de ani sau decenii pentru a le câștiga. Dar atâta timp cât refuzăm să cădem în desperare și, în schimb, alegem să acționăm ferm, victoria este întotdeauna posibilă. Și, după cum spune un vechi principiu în box: „Nu contează cât de des ești doborât, întotdeauna ridică-te!”.

TIMPUL (Suplimentul Femeia)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *