Culinar.md

Transformă regimul alimentar într-un mod de viaţă

Dar ce folos dacă, după ce perioada alocată regimului se încheie, revii la stilul de viaţă anterior?

Dincolo de a te ajuta să elimini surplusul de kilograme, scopul unui regim alimentar este tocmai acesta: de a-ţi obişnui organismul cu alt gen de hrană şi cu alte obiceiuri alimentare. Tocmai de aceea, ideea este să nu renunţi la deprinderile bune pe care le-ai căpătat pe parcursul dietei.

Ţine cont de faptul că este posibil ca, în prima fază, reacţia ta să fie cu totul diferită de cea corectă. Cu alte cuvinte, dacă în perioada regimului ţi-a fost foarte greu să te abţii de la diferite produse alimentare, există riscul ca acum să consideri că ai toată libertatea să mănânci oricât şi orice îţi place.

Nu cred că mai este nevoie să precizez cât de greşită şi potenţial periculoasă este asemenea abordare; rişti nu numai să pierzi tot ceea ce ai câştigat, ci şi să îţi dezechilibrezi metabolismul. Bineînţeles că poţi reintroduce în alimentaţie unele dintre produsele la care nu ai avut „acces” în ultima vreme; totul trebuie făcut însă treptat şi cu măsură.

Nemulţumire de sine?

Un alt risc este acela ca, deşi regimul şi-a atins obiectivul, să nu te simţi mulţumită de tine însăţi. Poate pentru că ai avut aşteptări nerealiste? Atitudinea gen „Oricum, nu arăt aşa cum mi-aş fi dorit, aşa încât ce rost are să mă mai străduiesc?" va duce, din nou, la demotivare şi, bineînţeles, acumularea în greutate – poate chiar mai mult decât cântăreai înainte de a începe regimul.

În aceeaşi notă, ţine cont de faptul că fiecare organism îşi are particularităţile sale; chiar dacă urmezi o dietă care a dat rezultate spectaculoase şi i-a „modelat” corpul unei prietene, nu este deloc obligatoriu ca acest lucru să se întâmple şi cu tine; de asemenea, reţine şi că, după împlinirea vârstei de 30 de ani, nu vei mai slăbi niciodată în acelaşi stil şi ritm cum o făceai înainte. Explicaţia este simplă: metabolismul este mai lent şi arderea grăsimilor nu mai este atât de rapidă.

De ce te-ai îngrăşat, de fapt?

În altă ordine de idei, dacă tot ţi-ai îndeplinit obiectivul, poate ar fi bine ca măcar acum să reflectezi pe îndelete: care sunt motivele pentru care mănânci atât de mult, de fapt? Nu cumva totul este pe fond nervos? Poate că eşti sceptică şi la început tinzi să negi, însă gândeşte-te: dezamăgirea, stresul, nerăbdarea, plictiseala – ori, la polul opus, un succes în plan profesional sau personal, nu sunt tot atât de multe motive pentru care te îndrepţi către frigider?

Ideea centrală este că, dacă acestea sunt motivele pentru care ai ajuns să ţii cura de slăbire, odată cu sfârşitul acesteia, cresc şi „şansele” de a-ţi relua obiceiul. Nu de alta, dar până acum te-ai abţinut din nevoie, nu pentru că ai fi depistat vreo altă modalitate de a depăşi aceste momente.

O alta posibilitate ar fi ca, din teamă ca vei acumula din nou kilogramele pierdute, să te abţii să mănânci; puţine greşeli sunt mai grave decât aceasta, atât pe parcursul dietei, cât şi ulterior încheierii acesteia. Rigiditatea n-a făcut niciodată bine, nimănui; de ce crezi că tocmai tu ai fi excepţia de la regulă? Mănâncă cel puţin trei mese pe zi, în cantităţi echilibrate şi delectează-te din când în când cu dulciuri, fără a te repezi îndată la cântar pentru a vedea posibilele consecinţe.

De vreme ce regimul alimentar pe care l-ai urmat şi-a atins scopul, este de la sine înţeles că ai făcut şi multă mişcare. Nu abandona (nici) acest obicei! Pe lângă faptul că te vei menţine în formă, vei stimula în continuare secreţia de endorfine, ceea ce te va ajuta să ai o bună stare de spirit şi – de ce nu? – să te bucuri cu adevărat de eforturile depuse în perioada în care ai urmat regimul alimentar.

În final, reflectează la un aspect logic: o dietă eficientă este cea care dă rezultatele scontate. Iar din moment ce organismul tău a reacţionat favorabil, rezultă că este bine să continui să respecţi, în linii mari, principiile impuse de aceasta.

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *