Social

Trei ani de când un incendiu a lăsat Republica Moldova fără sediul Filarmonicii

În weekend s-au împlinit trei ani de când un incendiu a lăsat Republica Moldova fără sediul Filarmonicii.

La 24 septembrie 2020, flăcările puternice au mistuit sala de spectacole, biblioteca şi numeroase instrumente muzicale. Clădirea este în paragină, iar artiștii din orchestră cântă pe la case străine. În toţi aceşti ani, autorităţile au reuşit doar să găsească arhitecţi şi o idee-concept după care va fi reconstruită Filarmonica „Serghei Lunchevici”, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Filarmonica a supraviețuit prin artiștii ei care au susținut spectacole prin alte săli. Pentru o nouă clădire, arhitecții au estimat că este nevoie de un buget de aproape 70 de milioane de euro. Ministerul Culturii este în căutare de bani.

Alina Ostapov, consultant principal, Direcţia Patrimoniu Cultural, Ministerul Culturii: „Din păcate, bugetul de stat nu are aşa surse financiare. Suntem în căutare, se duc discuţii cu Banca Europeană de Investiţii. Ei sunt interesaţi de acest proiect. Urmează, totuşi, să se caute şi donatori, şi persoane interesate în acest proiect. Și ele sunt, doar să vedem care va fi următoarea etapă de negociere cu autorii acestui concept”.

Autoritățile au deschis un cont în care s-au făcut donații și se așteaptă în continuare donatori. În prezent, orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” continuă să susţină concerte la Palatul Republicii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *