Actualitate

Trei concursuri naţionale pentru a celebra 20 de ani de francofonie în Moldova

Elevii şi studenţii din întreaga ţară au avut posibilitatea să participe la un concurs de jurnalism, de fotografie şi unul de realizare a clipurilor video, cu tematică francofonă. Joi, 7 aprilie, a avut loc ceremonia de premiere a participanţilor, transmite IPN.

Prezent la eveniment, ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne, a vorbit despre importanţa francofoniei regionale. De asemenea, ambasadorul a subliniat importanţa liceelor bilingve şi a apreciat vitalitatea lor chiar şi în perioada comunistă, spunând că, în mare măsură datorită acestor licee, Republica Moldova este considerată cea mai francofonă ţară din Europa Centrală şi de Est.

Organizatorii notează că datorită acestor concursuri au fost descoperite talentele tinerilor francofili, studenţi şi elevi. „Au fost trei concursuri pe care le-am organizat în beneficiul publicului francofon larg din Republica Moldova. Au fost trei concursuri mai degrabă la nivel simbolic, este vorba despre un concurs de fotografie, de jurnalism şi de realizare de clip video. Am vrut să fie în acelaşi timp inovative, dar să şi valorizeze cunoaşterea limbii franceze de către studenţii şi elevii din Republica Moldova”, a menţionat Roxana Ţurcanu, responsabilă a Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Republica Moldova şi Ucraina.

Ministra educaţiei, Corina Fusu, a spus că au fost iniţiate discuţii cu Ambasada Franţei în Republica Moldova, precum şi cu Agenţia Universitară a Francofoniei şi Alianţa Franceză pentru a încheia un memorandum ce ar sprijini în continuare fortificarea capacităţilor claselor bilingve francofone din ţară.

Participanţii la cele trei concursuri au fost premiaţi pentru lucrările lor cu tablete, aparate foto, sejururi în străinătate, cursuri de limbă franceză etc. Premiile au fost înmânate tinerilor participanţi în prezenţa actorilor francofoniei în Moldova, inclusiv a ambasadorilor Franţei şi României în Republica Moldova.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *