CSI / Rusia

Trei motive pentru care Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin. Analiza unui fost ofițer din serviciile secrete

În războiul barbar declanșat de dictatorul Putin în Ucraina au murit deja zeci de mii de oameni, printre care sute de copii, iar loviturile Rusiei continuă. Un fost ofițer din serviciile secrete americane dezvăluie trei motive pentru care CIA nu a ordonat asasinarea lui Putin.

Dacă Vladimir Putin ar fi eliminat de la putere, atunci șansele terminării războiului din Ucraina ar crește foarte mult, apreciază analiștii, potrivit New York Post.

Președintele Rusiei este în mod clar un tip rău. Până acum, în războiul său barbar de 10 luni împotriva Ucrainei, forțele lui Putin au bombardat maternități, au torturat civili și au răpit copiii, trimițându-i cu forța în Rusia. Rachetele sale au lovit infrastructura vitală, lăsând ucrainenii fără electricitate sau apă potabilă pe fondul temperaturilor înghețate de iarnă.

Rebekah Koffler, actual președinte al Doctrine & Strategy Consulting și fost ofițer din Servciile de Informații DIA, susține că a fost întrebat de mai multe ori de ce CIA și Statele Unite nu apelează la varianta eliminării lui Vladimir Putin.

Statele Unite mențin o doctrină – deși una secretă – care permite, în cazuri excepționale, uciderea țintită a străinilor, însă Washingtonul aproape sigur nu va ordona asasinarea liderului Rusiei.

Există trei motive pentru care CIA nu a ordonat asasinarea lui Putin, susține fostul ofițer american.

În primul rând, Constituția SUA interzice folosirea forței letale în afara zonelor de conflict armat, cu excepția cazului în care este folosită împotriva unei persoane care prezintă o amenințare concretă, iminentă, de vătămare gravă a Statelor Unite și care participă la ostilitățile împotriva țării – și numai ca o ultimă solutie. Putin nu îndeplinește această cerință.

Este adevărat că CIA, Agenția Centrală de Informații din SUA a vizat în trecut lideri străini pentru a fi uciși. În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, de exemplu, CIA a menținut un program de asasinat ultrasecret împotriva terorismului împotriva unor ținte de mare valoare, cum ar fi comandanții Al Qaeda.

Autorizată de fostul președinte George W. Bush, această misiune sub acoperire a fost efectuată de firme private contractante paramilitare care angajează foști agenți ai Forțelor Speciale. Așa cum s-a întâmplat în cazul uciderii liderului Al Qaeda, Osama bin Laden.

În al doilea rând, chiar dacă CIA ar obține autorizația de la Casa Albă pentru o astfel de operațiune, ar fi extrem de dificil de executat. Putin și membrii cercului său interior se află sub o protecție constantă a Serviciului Federal de Securitate. Putin însuși este protejat de gardieni de la Serviciul de Securitate Prezidențial sau „Oamenii în negru”. Garda Națională – sau Rosgvardia – este responsabilă pentru supraviețuirea întregului regim al lui Putin.

În al treilea rând, în calitate de agent cu decenii de serviciu în KGB – unul dintre cele mai brutale Servicii Secrete din lume – Putin este foarte pregătit pentru un atentat la viața sa și probabil că are pregătite diverse planuri de urgență pentru a-și asigura supraviețuirea.

Dacă viața lui Putin ar fi în pericol, este probabil că el ar putea veni cu o soluție la care nimeni nu s-a gândit până acum, chiar la fața locului, susține fostul ofițer de informații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *