Social

Trei posturi de televiziune au fost amendate de Consiliul Audiovizualului. Care este motivul?

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune „Cinema 1” cu 14 mii de lei pentru nerespectarea Concepției proprii a serviciului de programe. Controlul a fost făcut ca urmare a autosesizării membrului CA, Orest Dabija, în perioada 09 – 15 ianuarie 2023, anunță CA.

„Calculele la Structura serviciului de programe au arătat că Cinema 1 a avut mai puțină producție proprie (11,08% față de 2,5%), cu 23,28% mai puține programe audiovizuale realizate de producători ce provin din statele membre ale Uniunii Europene și/sau din statele terțe participante la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, decât prevăzut în concepția de programe. Abateri au fost și la procentajul operelor audiovizuale europene, unde din 54,5% au fost realizate 48,78%, iar la programele informative și analitice s-au difuzat 10% față de 0% trecute în concepție. Și procentul publicității difuzate a depășit durata prevezută în concepție cu 8,53%”, se arată în comunicatul CA.

Președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a afirmat că, prin preluarea programelor de știri și de emisiuni difuzate anterior la „RTR-Moldova”, „Cinema 1” a comis un tertip și o eludare de la prevederile legislației audiovizuale, potrivit Realitatea.md.

„Tot în cadrul ședinței de azi, CA a dispus efectuarea unui control la capitolul respectării concepției generale de programe, prevăzută în conținutul licenței de emisie a postului „Orizont TV”, și a unui control privind respectarea drepturilor de autor și conexe, legat de difuzarea producțiilor „NTV” la acest post. CA a mai dispus efectuarea controlului asupra unui alt serviciu media de televiziune, „Exclusiv TV”, la capitolul respectării concepției generale de programe și a condițiilor de licență ce țin de sigla/elementele de identificare ale serviciului media”, anunță Consiliul Audiovizualului.

La aceeași ședință, CA a sancționat „Vocea Media” SRL cu 10 mii de lei și „Nika TV Media” SRL cu 5 mii de lei pentru modificări în structura asociaților fără a primi acordul prealabil al CA.

„Ca urmare a controlului efectuat asupra activității furnizorilor de servicii media audiovizuale „Vocea Media” SRL și „Nika TV Media” SRL, s-au constat încălcări ale prevederilor art. 25 alin. (5) din Codul serviciilor media audiovizuale, prin care furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să solicite în scris acordul Consiliului pentru orice modificare în documentele şi în datele declarate prevăzute la licența de emisie. Modificările în datele privind acționarii „Vocea Media” SRL au vizat excluderea unui asociat, prin care unic asociat a devenit Valentina Ursu, care anterior deținea o cotă de 50%”, se arată în nota informativă a CA.

„Vocea Media” SRL a mai fost sancționată de CA cu amendă de 5 mii de lei pentru încălcări de același fel.

În cazul „Nika TV Media” SRL modificările în componența asociaților au fost făcute cu două săptămâni înainte de a primi acordul Consiliului Audiovizualului. Unic asociat al „Nika TV Media” SRL a devenit compania „Fox Press” SRL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *