Educație

Trei proiecte în domeniul Securităţii Cibernetice au fost lansate la Chişinău

Primul proiect se referă la deschiderea unui laborator de cercetare şi instruire a specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova. Cel de-al doilea vizează crearea, în cadrul Ministerului Apărării, a unei instituţii de securitate, drept instrument eficient în vederea contracarării riscurilor şi ameninţărilor care pot surveni în urma atacurilor cibernetice. Ultimul proiect se referă la „Planul Naţional al R. Moldova de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU”, care are drept subiect rolul femeilor în asigurarea păcii şi securităţii.

În cadrul evenimentului de lansare a celor trei proiecte, secretarul general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, a menţionat că „procesul de apărare cibernetică poate fi efectuat mult mai uşor cu suportul partenerilor externi, iar rezultatele vor contribui esenţial la perfecţionarea capabilităţii R. Moldova de a reacţiona la provocările societăţii moderne şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, a spus Cazan.

La rîndul său, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, a specificat că „utilizarea tehnologiilor informaţionale este foarte actuală în toate domeniile, de aceea este nevoie de o abordare sistemică a acestor procese de transformare şi dezvoltare a serviciilor. În context, ministerul a elaborat o serie de acţiuni concrete, care urmează pe viitor să fie implementate pentru asigurarea securităţii spaţiului virtual”, a opinat Tarlev.

Prezent la eveniment, consilierul superior pe proiecte şi strategii, Divizia Riscuri de securitate emergente, Cartierul General NATO, Michael Gaul, a precizat că proiectele presupun o colaborare cu peste 40 de state, cu scopul de a combate ameninţările la adresa securităţii şi promovarea păcii în întreaga lume. „Colaborăm cu aceste ţări pentru a găsi soluţii importante la problemele existente, inclusiv securitatea cibernetică. În această acţiune, în afară de savanţi și membri ai societăţii civile, participă și autorităţile publice, care, timp de două săptămîni, vor fi instruite în domeniul consolidării sistemului de planificare în situaţiile de criză şi urgenţă”, a afirmat Gaul.

Programul „Ştiinţă pentru Pace şi Securitate” este un instrument care contribuie la dezvoltarea dialogului şi cooperării cu statele partenere, prin dezvoltarea de proiecte în domeniul ştiinţei şi inovaţiei, iar conceptul acestuia derivă din prevederile Conceptului Strategic al NATO, agreat la Summit-ul NATO de la Lisabona din 2010. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *