Social

„Trenul morții” a plecat spre Minsk

Ideea înălțării unul monument în fața gării din Chișinău a fost lansată în 1990 de către deputatul în primul parlament, marele patriot Gheorghe Ghimpu, ne-a spus criticul de artă Tudor Braga. Tot atunci, a fost pusă o piatră comemorativă în acel loc. Potrivit criticului, de-a lungul anilor, au fost organizate mai multe concursuri, însă, până la urmă, ideea lui Gheorghe Ghimpu a fost realizată de către nepotul său, actualul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. A urmat un concurs la care au participat sculptori cu renume (Gheorghe Postovan Tudor Cataraga ș.a.) și care, până la urmă, a fost câștigat de Iurie Platon.

Solicitat de TIMPUL, Iurie Platon a spus că la această lucrare a muncit mai bine de patru ani. „Am folosit o metodă proprie, modernă. Dacă o făceam prin metode clasice, realizarea lucrării avea să dureze de două-trei ori mai mult și ar fi fost de cinci ori mai scumpă”, a afirmat sculptorul.
Prezent, la eveniment, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că și-au propus ca momentul să fie instalat până la 6 iulie curent. La rândul său, Roman Sofroni, șeful Direcției construcții capitale a Primăriei, a spus că devizul de cheltuieli a lucrării este de 22 mln. lei. „Am solicitat turnătorii din România, China, Italia, însă cea de la Minsk ne-a propus un preț mai mic”, a mai afirmat Roman Sofroni.
Lucrarea are o lungime de 12 metri, lățimea – 1,7 m și înălțimea – trei metri.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.