Social

„Trenul morții” a plecat spre Minsk

Ideea înălțării unul monument în fața gării din Chișinău a fost lansată în 1990 de către deputatul în primul parlament, marele patriot Gheorghe Ghimpu, ne-a spus criticul de artă Tudor Braga. Tot atunci, a fost pusă o piatră comemorativă în acel loc. Potrivit criticului, de-a lungul anilor, au fost organizate mai multe concursuri, însă, până la urmă, ideea lui Gheorghe Ghimpu a fost realizată de către nepotul său, actualul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. A urmat un concurs la care au participat sculptori cu renume (Gheorghe Postovan Tudor Cataraga ș.a.) și care, până la urmă, a fost câștigat de Iurie Platon.

Solicitat de TIMPUL, Iurie Platon a spus că la această lucrare a muncit mai bine de patru ani. „Am folosit o metodă proprie, modernă. Dacă o făceam prin metode clasice, realizarea lucrării avea să dureze de două-trei ori mai mult și ar fi fost de cinci ori mai scumpă”, a afirmat sculptorul.
Prezent, la eveniment, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că și-au propus ca momentul să fie instalat până la 6 iulie curent. La rândul său, Roman Sofroni, șeful Direcției construcții capitale a Primăriei, a spus că devizul de cheltuieli a lucrării este de 22 mln. lei. „Am solicitat turnătorii din România, China, Italia, însă cea de la Minsk ne-a propus un preț mai mic”, a mai afirmat Roman Sofroni.
Lucrarea are o lungime de 12 metri, lățimea – 1,7 m și înălțimea – trei metri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *