Internațional

Tribunal pentru Lukașenko și Putin! Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cer crearea instanței

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care cer crearea unui tribunal special, care va urmări penal responsabilii de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, informează Deutsche Welle. Documentul a fost votat de 472 de europarlamentari, 19 au votat împotrivă, iar 33 s-au abținut. 

Tribunalul ar urma să fie asemănător celui de la Nürnberg, după al Doilea Război Mondial. Potrivit europarlamentarilor, el ar trebui creat în cooperare cu Ucraina și comunitatea internațională, prin intermediul ONU.

Autorii inițiativei își propun să găsească o modalitate comună justificată din punct de vedere legal pentru a crea instanța care să aibă competența de a-l urmări pe Vladimir Putin, conducerea politică și militară a Federației Ruse, precum și pe Alexandru. Lukașenko și conducerea Belarusului – stat cu sprijinul căruia Kremlinul a pornit războiul împotriva Ucrainei.

Înființarea tribunalului va servi drept semnal clar pentru societatea rusă, cât și pentru comunitatea internațională, că Putin poate fi tras la răspundere pentru invazia în Ucraina. Acest lucru ar mai trebui să demonstreze elitei politice și de afaceri a Rusiei și aliaților Kremlinului că țara sub conducerea lui nu va mai putea reveni la relații normale cu Occidentul.

Cel mai important pas practic spre crearea unui tribunal special ar trebui să fie un parchet internațional, care să investigheze agresiunea împotriva Ucrainei, se arată în rezoluția Parlamentului European. Despre acest a lucru a vorbit și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Adresându-se deputaților, el a subliniat că înainte de a începe să funcționeze tribunalul, este nevoie de un mecanism de anchetare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *