Actualitate

Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde pentru intrarea în Parlamentul European

Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era condiționată intrarea în Parlamentul European a oricărei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde, se arată într-un comunicat al europarlamentarului român Cristian Terheș.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Cristian Terhes anunță că Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie decizia privind obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în Parlamentul European.

Acesta susține că suspendarea nu este definitivă, ea putând fi înlocuită sau revocată în orice moment.

„Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era condiționată intrarea in Parlamentul European a oricarei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde. Suspendarea este temporară, putând fi revocată sau înlocuită oricând până la finalul procesului.

Acțiunile de suspendare si anulare a acestei decizii au fost deschise atat de catre o serie de europarlamentari, cat si de o serie de angajați ai Parlamentului European, toti acestia fiind reprezentați de firma de avocatura „Notre Bon Droit””, a scris acesta.

Totodată, el susține că această măsură abuzivă a fost protestată atât de sindicatele angajaților din Parlament cât și de europarlamentari. Mai exact, mai mulți europarlamentari au trimis o scrisoare președintelui Sassoli în care solicitau revocarea măsurii abuzive.

„Biroul Parlamentului European, într-o acțiune abuziva ce a avut sprijinul majorității grupurilor politice, cu precădere PPE (unde e PNL), Renew (unde e USR) si S&D (unde e PSD), a decis pe data de 27 octombrie 2021 ca in incinta Parlamentului European de la Bruxelles, Strasbourg si Luxembourg nu se va putea intra decât daca se prezinta la intrare Certificatul Verde. Decizia se aplica, începând cu data de 3 noiembrie, atât europarlamentarilor, cat si angajaților si vizitatorilor in Parlamentul European.

Impotriva acestei masuri abuzive au protestat atât sindicate ale angajaților din Parlament, cat si europarlamentari.

De exemplu, zeci de europarlamentari au cosemnat o scrisoare adresată președintelui Sassoli cerând-i sa revoce aceasta măsura abuzivă.

In doua conferințe de presa europarlamentarul Cristian Terhes (PNTCD – Grupul ECR), împreună cu alți europarlamentari, au arătat abuzul acestei masuri, cerând-i public președintelui Parlamentului European sa revoce aceasta decizie”, a mai adăugat acesta.

Ultima mișcare a fost făcută pe data de 4 noiembrie, când cinci europarlamentari au mers la Tribunalul UE unde au contestat decizia, cerând anularea ei, acesta fiind și motivul principal pentru care s-a decis suspendarae certificatului verde temporar.

„Pe data de 4 noiembrie 2021, cinci europarlamentari au contestat la Tribunalul UE aceasta decizie, cerând atât anularea, cat si suspendarea ei. Cei cinci europarlamentarii care au deschis acest proces sunt Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron și încă un europarlamentar care a cerut sa fie anonim.

Președintele Tribunalului UE M. van der Woude a decis pe data de 5 noiembrie suspendarea acestei decizii in cazul reclamanților, arătând ca:

„4. In aceasta etapa a procedurii, având in vedere interferenta in exercitarea deplina si activa a mandatelor reclamanților, susținerile cuprinse in cererea de masuri provizorii, chiar daca sunt stabilite, justifica adaptarea status quo-ului pana la care presedintele Tribunalul examinează mai detaliat argumentele parților.

5. In aceste împrejurări, apare necesar, in interesul bunei administrări a justiției, sa se suspende executarea deciziei atacate prin limitarea condițiilor de acces al reclamanților in sediul Parlamentului European la condiția unui auto-test negativ. Daca rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. In cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitanților la sediul sau.””, a adăugat acesta.

El le-a mai recomandat totodată românilor să lupte pentru drepturile și libertățile lor, în contextul în care se observă prezența unui sistem abuziv și ilegitim care s-a întors împotriva cetățenilor.

„Concluzionând, președintele Tribunalului UE a stabilit in dispozitivul ordonanței ca:

„1) Executarea Hotărârii Biroului Parlamentului European din 27 octombrie 2021 privind normele excepționale de sănătate si siguranță care reglementează accesul în clădirile Parlamentului European la cele trei locuri de munca ale acestuia SE SUSPENDA pana la data ordinului de încetare a acestei proceduri sumare.

2) Domnul Robert Roos, doamnele Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron si IC pot accesa sediile Parlamentului European pe baza unui autotest negativ. Daca rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. In cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitanților la sediul sau.”

„Suspendarea, chiar daca temporara, de către Tribunalul UE a deciziei Parlamentului European de condiționare a accesului in sediile sale de posesia unui Certificat Verde demonstrează abuzul acestei decizii si, implicit, ineficienta acestui certificat care, in fapt, nu certifica nimic, câtă vreme cineva vaccinat se poate infecta si poate răspândi boala, iar cineva testat e certificat ca nu e infectat doar la momentul testului”, a spus Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

Acțiunile europarlamentarilor ce se opun acestei condiționări vor continua pana cand aceasta decizie va fi anulata definitiv si se va reveni la normalitate.

„Recomandarea pe care o fac tuturor romanilor este sa se lupte pentru propriile drepturi si libertăți. E clar ca avem de-a face cu un sistem abuziv si ilegitim, care s-au întors împotriva propriilor cetățeni, pentru a-i domina, a-i înrobi si a-i supune. E chemarea si obligația noastră, a tuturor, să luptăm pentru libertate”, a concluzionat Terhes.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *