UE / Nato

Tribut către „Înalta Poartă”. Iohannis a decis să cumpere F-35 de la americani

​România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, au decis marți în ședință membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Aceștia au aprobat, marți, concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul ședinței CSAT de marți, potrivit Administrației Prezidențiale, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță, potrivit CSAT.

  • Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

„În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, notează CSAT.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. E stabilit demult ca F35 sa faca parte din FAR. F16 e un program intermediar catre generatia 5-a. F35 e excelent pentru SEAD si alte chestii numai bune de pleznit rusnacii. Tovarasi, daca se mergea pe virtualul Tempest nu mai era tribut catre “inalta poarta”? Daca era vorba de caricatura Su52 apaludati?

    1. Nu ai dreptate. F35 e bun, dar pt americani, nu pt romani. Pt ca F35 e construit sa se inteleaga cu portavioane, care noi nu le avem si in general sa faca multe chestii care noua ne sunt deprisos. Plus ca trebuie sa le pastram ca pe ochii din cap, caci in cazul in care pierdem vreunul costa enorm sa-l inlocuim. De aceea nu cred ca F35 era bun pt Romania, ci in locul lui mai multe F16 dar noi. nu SH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *