Actualitate

Tripăduș a dispărut

După ce, săptămâna trecută, Judecătoria Buiucani i-a schimbat măsura preventivă din detenţie în arest la domiciliu, controversatul om de afaceri din Bălţi Anatolie Tripăduş a dispărut. Vineri, poliţia nu l-a mai găsit acasă. Ieri, când Curtea de Apel urma să examineze cererea de recurs a procurorului Dorin Compan contra deciziei magistraţilor de la Buiucani, în sala de judecată nu sufla nici vânt de inculpat. Nici chiar avocatul lui Tripăduş habar nu avea unde îi este clientul…

„Am prevenit judecătorii!”

Judecătoria Buiucani l-a transferat pe Tripăduş în arest la domiciliu, după ce acesta a prezentat un certificat de boală, eliberat de medicul din penitenciar. Potrivit procurorului Dorin Compan, în cele opt luni de detenţie, inculpatul a prezentat mai multe asemenea certificate, însă medicii conchideau că el poate participa la şedinţele de judecată. Cu toate astea, Tripăduş refuza uneori să vină în instanţă, iar alteori se prefăcea că leşină în incinta judecătoriei. „Cădea pe jos şi era chemată Salvarea. O singură dată medicii au confirmat că se simte prost. De regulă, ei ne spuneau că el se află în stare normală, deşi Tripăduş refuza să se ridice până îl stropeau cu apă. Am prevenit judecătorii că, dacă refuză să vină la şedinţe fiind închis, va lipsi şi mai des aflându-se acasă. Nu exclud că el a fugit deja din ţară, prin Transnistria”, susţine Compan.

„Arestul la domiciliu e ca şi libertatea”

Vineri, poliţia nu l-a găsit acasă. Vicecomisarul de Bălţi, Valeriu Starii, neagă orice vină a colaboratorilor săi: „Nicăieri nu e stipulat că trebuie să-i stăm la poartă zi şi noapte. El a depus şi o cerere la poliţie că cineva îl ameninţă la telefon, după care nu l-am mai găsit şi am anunţat instanţa. Toată vina cade pe capul poliţiei, dar de ce nu le cereţi socoteală judecătorilor care l-au eliberat şi care trebuiau să ştie că el va dispărea? Arestul la domiciliu, în viziunea mea, e ca şi libertatea. Astăzi, când se ştie că a dispărut, i-a schimbat instanţa măsura de reprimare? Nu”. Într-adevăr, Curtea de Apel şi-a amânat şedinţa de ieri pentru data de 24 martie, fără să-i schimbe inculpatului măsura preventivă. Tot ieri, la telefonul fix de la domiciliul lui Tripăduş n-a răspuns nimeni.

Astfel, se pare că orice persoană aflată în arest la domiciliu în RM poate să fugă de pedeapsă peste Nistru. De aceeaşi părere este şi Eugen Onică, consilierul ministrului de Interne: „Da, aşa se şi face – nu e un secret. Şi nu e problema poliţiei, ci a judecătorilor!”. Solicitată de TIMPUL, Aliona Danilov, şefa completului de judecată care a decis „eliberarea” lui Tripăduş, a refuzat să ne răspundă la întrebări.

Anatolie Tripăduş este învinuit în circa 15 dosare penale de escrocherie, falsificare de acte şi ştampile, dobândire ilicită a bunurilor altei persoane în proporţii deosebit de mari, spălare de bani, abuz în serviciu, samavolnicie şi altele. În timpul guvernării comuniste, el s-a bucurat de protecţie din partea unor oficiali de la Chişinău.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *