Culinar.md

Trucuri de prim ajutor în bucătărie

Supă prea sărată
Te-ai îndrăgostit? Sau nu ai fost atentă? În orice caz, sarea în exces este o greşeală clasică. Dacă ai scăpat prea multă sare, este de ajuns să diluezi supa cu apă, lapte sau smântână. Sau poţi să pui un cartof crud ori o bucată de măr în supă, care se scot înainte de servire. La ghiveciuri e de ajuns să pui un pic de oţet de mere sau de zahăr.

Sufleu ars
Abia ai băgat un sufleu la cuptor şi, după câtva timp, partea de jos pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de aluminiu, care se scoate doar în ultimele cinci minute. Dacă crusta de caşcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată.

Frişcă moale
Dacă baţi şi iar baţi şi totuşi frişca nu se întăreşte, probabil că este prea caldă. Trebuie ţinută timp de 30 de minute la frigider şi apoi să reiei procesul. Dacă te grăbeşti, pune castronul în apă foarte rece şi încearcă din nou. Nu ai destulă frişcă? Atunci bate, în alt castron, un albuş de ou şi lungeşte cu el frişca.

Verdeaţă ofilită
Când verdeaţa proaspătă din ghiveci se ofileşte, taie tulpinile şi pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul şi alte plante îşi revin rapid. Sau pune le timp de câteva minute în apă călduţă.

Prăjitură carbonizată
Prăjitura e neagră în loc de aurie? Atunci răzuieşte stratul superior cu un cuţit. La fursecuri se foloseşte o răzătoare. După aceea presară zahăr pudră sau un strat de glazură şi nimeni nu observă.

Orez ars

Pune orezul care se poate desprinde din cratiţă în alt vas. Apoi pune deasupra o felie de pâine şi las-o să stea timp de cinci minute. Pâinea extrage mirosul şi gustul de ars. Dacă orezul nu este încă moale, îl poţi fierbe, cu atenţie, în continuare. Nu amesteca – acest lucru dizolvă amidonul şi orezul devine lipicios.

Ou amestecat
Uneori, când separi albuşul de gălbenuş, se mai întâmplă şi accidente. Dacă ţi-a căzut ou pe jos, înainte de a şterge, presară nişte sare deasupra – se strânge şi poate fi şters mai uşor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou pentru aluatul tartei şi ai rămas fără, înlocuieşte-l cu o lingură de amidon.

Adevărul este că de fiecare dată în mintea voastră ar trebui să existe planul B care să poată înlocui orice greşeală, dar dacă nu se întâmplă aşa, nu vă faceţi griji pentru că nu există eşec în bucătărie care să însemne o catastrofă.

(M. T.)

Timpul Suplimentul Femeia 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *