CSI / RusiaRăzboiUcraina

Trump susține că l-a convins pe Putin să amâne invadarea Ucrainei cu mulți ani când a fost președinte

Fostul președinte al SUA, Donald Trump a afirmat într-un nou interviu acordat Fox News că o conversație pe care a avut-o cu Vladimir Putin l-a convins pe președintele rus să amâne invadarea Ucrainei cu mai mulți ani, scrie Hotnews.

„Am o relație foarte bună cu Putin. Adică vreau să spun că nu am mai vorbit cu el de mult dar am avut o relație foarte puternică”, i-a spus Trump prezentatorului emisiunii Special Report, Bret Baier, după ce acesta l-a întrebat cu privire la afirmații anterioare ale sale potrivit cărora ar obține încheierea războiului în 24 de ore, dacă ar deveni din nou președinte.

Când a fost întrebat de invazie, Trump a declarat despre Putin că „nu ar fi îndrăznit să o facă dacă eram eu. A făcut-o după ce am plecat eu”.

De asemenea, fostul președinte american a declarat că s-a gândit că Vladimir Putin ar putea ataca Ucraina.

„Uite, am vorbit cu el. I-am spus că, dacă o faci, vei plăti cu vârf și îndesat. Va fi o catastrofă. Nu o face”, a spus Trump, adăugând că inițial Putin nu l-a crezut că va lua măsuri împotriva sa într-o astfel de situație.

Trump spune că l-a amenințat pe Putin cu măsuri de retorsiune

„I-am spus că voi face ceva. El a zis ”Nu, nu, nu, nu vei face asta”. I-am spus că o voi face, Vladimir. O voi face”, a continuat Trump, speculând că Putin a crezut „poate 10%” din ceea ce îi spunea.

Dar „ai avut nevoie de doar 10%” pentru a opri invadarea Ucrainei, potrivit fostului președinte american.

Presat cu privire la potențialul său plan de a pune capăt războiului, Trump n-a vrut să ofere detalii specifice, susținând că ar afecta eventualele negocieri.

„Dar îți spun, în decurs de 24 de ore – asta am făcut eu. Am devenit foarte bogat prin încheierea de înțelegeri. Foarte bogat. Și știi ceva? Mult mai [bogat] decât înțeleg măcar oamenii. Și asta fac eu”, a adăugat Donald Trump.

Acesta a făcut mai multe declarații controversate după începerea invaziei rusești, afirmând în luna august 2022 că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a încheia o înțelegere cu Vladimir Putin.

De asemenea, fiind întrebat la momentul respectiv când crede că se va opri Vladimir Putin, Trump a răspuns:

„Păi, cred că ar prefera să aibă toată țara. Adică, acum că a început. Nu cred că a intenționat să înceapă. Cred că aceea a fost o negociere grozavă. A mers, a pus trupele pe tablă și cred că a fost o negociere grozavă. Am spus ”păi este un negociator bun””.

„Nu m-am gândit niciodată că va intra [în Ucraina]”, adăuga atunci Trump, într-o aparentă contradicție cu afirmațiile făcute acum.

În luna ianuarie a acestui an el și-a exprimat de asemenea opoziția față de trimiterea de tancuri americane Ucrainei, sugerând că mutarea ar putea duce la un conflict nuclear.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *