Externe

Trupele armate ucrainene continuă să înainteze în est

Trupele Kievului au continuat să înainteze în regiunea nord-estică Harkov, pe malul drept al râului Oskil, înregistrând unele succese şi în provincia Doneţk, relatează marţi agenţia DPA și Agerpres.

Oraşul Piskî-Radkivski, care înaintea războiului rus avea circa 2.000 de locuitori, este din nou sub controlul Ucrainei, au transmis în noaptea de luni spre marţi autorităţile de la Kiev.

Mai devreme, Statul Major ucrainean a raportat bombardamente ruseşti asupra localităţii Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri către nord, confirmând astfel indirect relatări conform cărora şi aceasta ar fi fost recucerită. La Kupiansk-Vuslovii se află un important nod feroviar pe malul drept al râului Oskil.

În urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii septembrie în provincia Harkov ocupanții ruși s-au retras în spatele liniei formate din cursurile de apă Oskil şi Siverski Doneţ. Însă, par să nu fi reuşit să ţină nici această linie, întrucât trupele armate ucrainene susţin că au înregistrat succese şi în provincia Doneţk, situată la sud de Harkov, şi că au ajuns, tot către sud, la câţiva kilometri de provincia Lugansk, ocupată aproape integral de ruși.

Lansarea iniţială a unei contraofensive ucrainene în sud a determinat trupele ruse să mute în grabă trupe şi echipamente din Harkov către provinciile sudice Herson şi Zaporojie, ceea ce a permis ulterior succesul contraofensivei ucrainene în provincia nord-estică, relatează sursa citată.

Însă acţiunile militare ucrainene din sud sunt cu totul altă poveste faţă de cele din nord, scrie New York Times într-un reportaj realizat în Ucraina. Discuţiile cu zeci de comandanţi, soldaţi, medici, responsabili locali şi cetăţeni obişnuiţi ilustrează o campanie militară mult mai dificilă şi costisitoare în vieţi omeneşti.

Guvernul ucrainean nu dezvăluie date despre propriile pierderi, dar soldaţii şi comandanţii ucraineni intervievaţi spun că suferă pierderi ”mari” şi ”masive” pe câmpul de luptă. Într-un asalt recent, ”am pierdut 50 de oameni în două ore”, spune un soldat ucrainean care a cerut să i se păstreze anonimatul. Într-un alt loc, continuă acelaşi soldat, sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în timp ce încercau să elibereze un singur sat, care încă este în mâinile ruşilor.

În toată zona ocupată din sud, ocupanții ruși şi-au construit poziţii defensive greu de trecut, precum tranşee în zig-zag de-a lungul canalelor de irigaţii, buncăre fortificate şi inclusiv tranşee pentru tancuri săpate cu buldozere şi acoperite cu plăci de beton, de unde ruşii pot trage cu artileria din poziţii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Dacă în nord-est armata rusă şi-a neglijat poziţiile, în sud este hotărâtă să menţină aceste teritorii cucerite în apropierea peninsulei Crimeea. Cu toate acestea, armata ucraineană reuşeşte să câştige teren şi în contraofensiva din sud, dar într-un ritm lent, şi se află sub presiunea timpului pentru că sezonul ploios din octombrie riscă să facă dificilă înaintarea pe terenurile mlăştinoase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *