CSI / RusiaRăzboiUcraina

Trupele Kievului fac zid în Avdiivka. Cea mai mare ofensivă a Rusiei din ultimele luni este un eșec, afirmă un colonel ucrainean

Atacul major pe care Rusia l-a lansat marți, în Donețk, despre care Vladimir Putin a spus că este „o nouă ofensivă”, eșueză, susține un comandant ucrainean, în timă ce forțele Moscovei suferă pierderi serioase, potrivit The Guardian și Hotnews.ro.

Colonelul Dmitro Lisiulk, comandantul brigăzii separate de asalt montan 128 din Ucraina, a declarat că nu există nicio posibilitate ca armata rusă să pătrundă în orașul Avdiivka, unde are loc cea mai mare ofensivă a Rusiei din ultimele luni.

Totodată, el a spus că trimiterea unei coloane militare de mari dimensiuni în luptă, o tactică folosită atunci când forțele rusești au încercat să cucerească Kievul anul trecut și orașul Vuhledar din estul țării în februarie, nu ar funcționa.

„Rușii ar fi trebuit să își dea seama de acest lucru cu mult timp în urmă”, a declarat Lisiuk. „Ei nu au reușit să obțină nici măcar un succes tactic”.

El a mai adăugat că generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, este responsabil. Gherasimov a subestimat forța Ucrainei în Avdiivka, care se află pe linia frontului din 2014, când Moscova a cucerit orașul Donețk, aflat în apropiere.

„A fost un eșec al serviciilor de informații”, a declarat Lisiuk.

Cel puțin trei batalioane rusești, fiecare sprijinit de aproximativ 2.000-3.000 de soldați, au început marți, în zori, un atac. Imaginile filmate cu drona au arătat un șir de vehicule militare care înaintau. De atunci, au avut loc lupte intense. Rusia a bombardat orașul cu focuri de artilerie și lovituri aeriene neîncetate.

Oficialii militari ucraineni spun că obiectivul Moscovei este să încercuiască Avdiivka, dar până acum atacatorii au făcut câștiguri modeste. Armata a 25-a de arme combinate a Rusiei a înaintat dinspre sud și nord. Aceasta a cucerit satul Berdychi, aflat în apropiere, și s-a apropiat de un morman de zgură de 150 de metri înălțime aflat lângă fabrica de cocs și produse chimice din oraș.

Rușii au suferit pierderi serioase. Cel puțin 36 de tancuri și vehicule blindate rusești au fost distruse în primele 24 de ore. Potrivit Kyiv Post, cifra a crescut la 102 tancuri și 183 de vehicule blindate pierdute, cu 2.840 de soldați uciși.

Și analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au susținut sâmbătă că forțele rusești s-au confruntat cu o serie de „eșecuri” în asaltul lor împotriva orașului Avdiivka, aflat în prima linie a frontului în regiunea Donețk.

Forțele ucrainene din zonă au continuat să respingă atacurile rusești și au folosit câmpuri minate pentru a împiedica avansarea rușilor spre oraș, potrivit ISW.

„Este foarte greu să înaintezi”

Deși crede că atacul major asupra orașului Avdiivka în care sunt angrenați mii de soldați ruși și vehicule blindate, eșuează, ofițerul de rang înalt a recunoscut că propriile încercări ale Kievului de a avansa în sud se dovedesc a fi „dificile”.

Contraofensiva ucrineană în regiunea Zaporojie din sudul țării, unde luptă brigada 128, a fost dificilă, a recunoscut el.

„Este foarte greu să înaintezi”, a recunoscut el. Au existat obstacole formidabile, a spus el.

Acestea includeau numeroase câmpuri minate amplasate de Rusia în ultimele 18 luni; o rețea extinsă de tranșee defensive, săpate în trei linii; și drone kamikaze și drone FPV.

Colonelul a spus că Ucraina și-a adaptat tactica. În loc să trimită blindate grele, care erau vulnerabile la atacurile aeriene, brigada sa folosea formațiuni de ”grupuri mici” mai greu de depistat. Acestea implicau opt soldați, plus o echipă de evacuare de 12 persoane, susținute de o putere de foc precisă.

Grupul lua cu asalt pozițiile inamicului, eliminând uneori până la 40 de ruși. „Înaintăm 100-500 de metri pe zi”, a spus el.

De la începutul lunii iunie, Kievul a recâștigat o mică porțiune de teritoriu la sud de satul Orikhiv, Zaporojie, aflat sub control ucrainean. Lisiuk a declarat că forțele sale sunt capabile să meargă mai departe și să cucerească orașul ocupat Tokmak, un nod logistic și feroviar cheie, precum și orașul Melitopol.

El a refuzat să spună când s-ar putea întâmpla acest lucru. „Este greu de prezis. Mi-ar plăcea să văd Tokmak în acest an. Creăm condiții pentru acțiuni viitoare”, a declarat el.

Colonelul ucrainean a declarat că brigada sa a primit arme antitanc occidentale, mortiere și dispozitive de vedere pe timp de noapte. Nu primise încă tancuri de luptă moderne.

Lisiuk a declarat că brigada sa este pregătită pentru sezon rece. „Situația este dificilă, dar nu critică. Știm ce avem de făcut”, a spust el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *