Social

„Tu m-ai adus într-o astfel de stare”: Mihail Saakașvili apare public după o pauză de patru luni. Igor Grosu: „Facem apel către toți partenerii noștri externi să facă tot ce pot pentru a-i salva viața”

Fostul președinte al Georgiei, acum în arest, Mihail Saakașvili, s-a conectat luni, 3 iulie, de la distanță la o ședință de judecată la Tribunalul orașului Tbilisi, unde a fost analizat cazul despre dispersarea mitingului din 7 noiembrie 2007. Aceasta a fost prima apariție publică a lui Saakașvili din februarie 2022. Saakașvili este de nerecunoscut, notează BBC. Într-o reacție, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, scrie că „torturarea oponenților politici trebuie oprită”, transmite Agora.md.

În timpul ședinței de judecată, Mihail Saakașvili s-a conectat online. Acesta s-a adresat președintelui Parlamentului, Shalva Papuașvili, care a spus anterior că așteaptă scuze din partea celor care „răspândesc dezinformarea cu privire la maltratarea lui Saakașvili”.

„Tu ești cel care trebuie să-ți ceri scuze că m-ai adus într-o astfel de stare”, s-a exclamat Saakașvili, care a slăbit mult. „Trebuie să cereți scuze parlamentarilor europeni, familiei mele, mie, Ucrainei […] și tuturor cetățenilor Georgiei, pentru faptul că fondatorul statul georgian se află într-o asemenea stare. Papuashvili, uită-te la mine îndeaproape”, a declarta Saakașvili, ridicându-și tricoul ca să arate stare în care se află.

Și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a venit cu reacție în privința stării de sănătate a fostului lider georgian.

„Fostul președinte a apărut public după o pauză de 4 luni, la o ședință de judecată. Starea sa fizică însă, este îngrijorătoare și facem apel către toți partenerii noștri externi să facă tot ce pot pentru a salva viața lui Mihail Saakașvili.

Orice om merită și trebuie să aibă parte de proces de judecată corect, unde să-i fie respectate drepturile și care să nu-i afecteze starea generală de sănătate. Torturarea oponenților politici trebuie oprită, mai ales că viața este o valoare europeană de bază, iar cetățenii georgieni tind să facă parte din marea familie europeană”, a declarat Grosu.

Menționăm că Saakașvili, care acum deține cetățenia ucraineană mai degrabă decât cea georgiană, se află la clinica Vivamedi din Tbilisi din luna mai 2022. El a fost reținut la scurt timp după ce s-a întors în Georgia în octombrie 2021, potrivit sursei citate.

Saakashvili figurează acuzat în mai multe dosare penale. În două cauze, înainte de a se întoarce în Georgia, a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare.

În cazul dispersării mitingului din 7 noiembrie 2007, invaziei companiei de televiziune Imedi și transferului ilegal de proprietate către Badri Patarkatsișvili, procuratura a adus acuzații împotriva lui Saakașvili la scurt timp după expirarea celui de-al doilea mandat prezidențial al acestuia. Parchetul l-a acuzat pe fostul președinte de abuz de putere.

Însuși Saakașvili se autointitulează „prizonierul lui Putin” și consideră că toate acuzațiile aduse împotriva lui sunt persecuții din motive politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *