Externe

Turbulențele din elita chineză ridică semne de întrebare cu privire la guvernarea lui Xi Jinping

La începutul celui de-al treilea mandat al său, Xi Jinping a plasat în prima linie a conducerii o listă de loialiști care, probabil, spera că îi vor netezi calea spre realizarea viziunii sale mărețe pentru China. Cu toate acestea, la mai puțin de un an de zile, o furtună de turbulențe zguduie elita conducătoare aleasă de Xi, ridicând semne de întrebare cu privire la judecata sa și diminuând încrederea internațională în guvernarea sa – într-un moment în care China se confruntă cu probleme economice majore acasă și cu o concurență sporită cu Statele Unite pe scena mondială, scrie CNN într-o analiză.

În doar câteva luni, doi membri de rang înalt ai cabinetului chinez, care au servit ca interlocutori cheie ai țării cu lumea, au dispărut. Ministrul Apărării Li Shangfu nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni, ceea ce a stârnit speculații că ar face obiectul unei anchete. Cu câteva săptămâni mai devreme, ministrul de externe Qin Gang a fost demis în mod dramatic după ce a dispărut din peisajul public timp de o lună.

Absența lor bruscă survine în contextul în care Xi încearcă să elimine orice amenințare și vulnerabilitate percepută, într-o campanie de consolidare a securității naționale, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul.

Atât Li, cât și Qin se numără printre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o poziție de rang înalt în cadrul cabinetului, care depășește un ministru obișnuit. Li face parte, de asemenea, din Comisia Militară Centrală, un organism puternic condus de Xi care comandă forțele armate.

Între timp, îndepărtarea surprinzătoare a doi generali de rang înalt a zguduit Forța Rachetelor Armatei Populare de Eliberare, o unitate de elită înființată de Xi pentru a moderniza capacitățile de rachete convenționale și nucleare ale Chinei, stârnind îngrijorări legate de o epurare mai amplă în armată.

Guvernul chinez, care a devenit și mai opac sub conducerea lui Xi, nu a oferit prea multe explicații publice pentru seria de remanieri de personal și nici nu a arătat vreun interes în a clarifica speculațiile inevitabile care au curs de atunci.

Marți, Wall Street Journal a relatat că o anchetă a Partidului Comunist a descoperit că Qin a fost implicat într-o relație extraconjugală în timp ce era trimisul Chinei la Washington, citând persoane familiare cu această chestiune. Ministerul de Externe al Chinei a refuzat să comenteze raportul.

Lipsa de transparență cu privire la soarta a doi miniștri de profil înalt a dat o lovitură imaginii internaționale a Beijingului, care și-a prezentat modelul politic ca fiind mai stabil și mai eficient decât democrațiile occidentale.

Experții spun că incertitudinea crescândă în rândul elitei conducătoare a Chinei a expus vulnerabilitățile sistemului său cu un singur partid – care au fost doar amplificate de concentrarea puterii personale a lui Xi în timpul celui care este acum al treilea mandat al său.

„Ceea ce se întâmplă în China reprezintă cu adevărat și a reflectat un risc politic absolut extraordinar care emană de la Beijing”, a declarat Drew Thompson, cercetător senior la Universitatea Națională din Singapore.

„Riscul politic este atât în rândul lui Xi Jinping și a relației sale cu subordonații săi aleși cu mâna lui, dar și lipsa unor reguli și norme stabilite care să guverneze comportamentele din sistem.”

În calitate de ministru al apărării, un rol în mare măsură ceremonial în sistemul chinez, Li nu comandă forțe de luptă. Dar el este o față importantă a diplomației militare a Chinei în fața lumii exterioare, a declarat James Char, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

„Dacă Li Shangfu are cu adevărat probleme, Beijingul va fi perceput într-un mod foarte negativ faptul că doi consilieri de stat au fost înlăturați atât de curând în cel de-al treilea mandat al lui Xi Jinping”, a spus el.

De când a fost promovat în funcție, în martie, Li a călătorit de două ori la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, l-a vizitat pe președintele Belarusului la Minsk și a dat mâna cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la o conferință de securitate din Singapore.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Li ar fi ratat o serie de angajamente diplomatice, inclusiv o întâlnire anuală privind apărarea frontierelor cu oficiali vietnamezi și o întâlnire cu șeful Marinei din Singapore la Beijing.

Dar experții au remarcat că există o parte bună a absenței misterioase a lui Li în ceea ce privește eforturile de stabilizare a relațiilor dintre SUA și China.

Li a fost sancționat de SUA în 2018 din cauza achiziției de arme rusești de către China, iar Beijingul a sugerat în mod repetat că SUA nu va obține o întâlnire cu Li decât dacă sancțiunile au fost revocate.

În cazul în care Li a fost înlăturat din funcția de ministru al apărării, s-ar putea deschide o fereastră pentru reluarea discuțiilor militare la nivel înalt între cele două superputeri.

”Xi nu a putut scăpa de vină

Posibila cădere a propriilor loiali lui Xi s-ar reflecta negativ asupra liderului suprem, care a concentrat puterea și procesul decizional în propriile mâini la un nivel nemaivăzut în China în ultimele decenii, spun analiștii.

„Doi consilieri de stat promovați de unul singur de Xi au avut probleme în decurs de șase luni, oricât de mult ar încerca autoritățile să se apere, Xi nu a putut scăpa de vină”, a declarat Deng Yuwen, fost editor al unui ziar al Partidului Comunist, care trăiește acum în SUA.

„Vor exista întrebări în cadrul partidului cu privire la ce fel de oameni a plasat în poziții importante”.

Rahm Emanuel, ambasadorul SUA în Japonia, a comparat chiar și componența cabinetului lui Xi cu romanul „Și apoi nu mai era nimeni”, de Agatha Christie.

„Cine va câștiga această cursă a șomerilor? Tinerii din China sau cabinetul lui Xi?”, a scris ambasadorul pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

China se luptă deja cu o serie de probleme economice – de la șomajul record în rândul tinerilor și datoriile tot mai mari ale administrațiilor locale până la o criză imobiliară în spirală. Incertitudinea crescândă din cercul conducător al lui Xi riscă să alimenteze o criză de încredere în a doua economie ca mărime din lume, au remarcat analiștii.

„Cea mai recentă epurare la nivel înalt a lui Xi subliniază convingerea sa că coeziunea ideologică, nu performanța economică sau proba militară percepută, sunt pietrele de temelie ale puterii unei națiuni, o lecție pe care a tras-o din prăbușirea Uniunii Sovietice”, a declarat Craig Singleton, cercetător senior în China la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington DC.

„Înlăturarea lui Li s-ar putea să nu afecteze în mod serios relațiile dintre statele chineze, dar aproape sigur va întări îngrijorările tot mai mari ale comunității internaționale de afaceri cu privire la excesul partidului și la transparența tot mai redusă din China.”

Combaterea corupției

Liderul militar Li, în vârstă de 65 de ani, a făcut carieră la unul dintre principalele situri de lansare a sateliților din China, în provincia Sichuan din sud-vestul țării, urcând în grad până a devenit directorul acestuia.

După trei decenii la centrul de lansare, el a fost promovat pentru a lucra la sediul central al APL pe probleme de armament în 2013, la scurt timp după ce Xi a ajuns la putere. t

Li este considerat a fi un protejat al generalului Zhang Youxia, prietenul din copilărie al lui Xi și cel mai apropiat aliat al acestuia în armată. Într-un semn al proeminenței sale, Zhang a fost promovat la funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) în timpul remanierii conducerii din octombrie anul trecut, deși depășise cu mult vârsta neoficială de pensionare.

Din 2017 până în 2022, Li s-a ocupat de achiziția de armament al Chinei în calitate de șef al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor din cadrul CMC, funcție pe care Zhang a deținut-o anterior.

În iulie, cu câteva zile înainte ca cei doi generali de top de la Rocket Force să fie înlăturați brusc, Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor a anunțat o nouă campanie de reprimare a practicilor corupte de achiziții publice, solicitând ponturi cu privire la activități dubioase datând din 2017 – care coincide cu perioada în care Li a preluat conducerea departamentului.

De la venirea la putere, Xi a desfășurat o campanie anticorupție necruțătoare, care a prins în capcană sute de înalți oficiali și generali și alte milioane de cadre de nivel inferior.

„Dacă ne uităm în urmă cu 10 ani, Xi Jinping încă se luptă cu corupția. El încă se luptă cu neloialitatea. El încă își exprimă îngrijorarea cu privire la loialitatea armatei față de partid”, a declarat Thompson, cercetător la Universitatea Națională din Singapore.

„Acest lucru dezvăluie cu adevărat unele probleme fundamentale în natura guvernării la Beijing. Lipsa de verificări și echilibre, încrederea excesivă în controlul de sus în jos al partidului nu face nimic pentru a elimina stimulentele care stau la baza comportamentelor pe care încearcă în mod constant să le elimine”.

Astfel de epurări vor continua să aibă loc

Chiar dacă a acumulat deja mai multă putere decât orice alt lider chinez din ultimele decenii, Xi continuă să dubleze campania de consolidare a autorității sale în partid și în armată.

Săptămâna trecută, în timp ce speculațiile legate de locul unde se află ministrul apărării, Xi a făcut apel la unitate și stabilitate în cadrul armatei în timpul unei inspecții în nord-estul Chinei.

„Lipsa de încredere politică între indivizii din sistem este un motor de bază al acestei campanii”, a declarat Thompson.

Xi nu este singurul lider chinez care s-a întors împotriva propriului său cerc după ce a acumulat o putere personală de neegalat. Președintele Mao Zedong, părintele fondator al Chinei comuniste și cel mai puternic lider înaintea lui Xi, a epurat mulți dintre aliații săi de încredere de odinioară în timpul Revoluției Culturale.

Char, expertul de la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam, a avertizat că aceste schimbări politice nu sugerează că Xi își pierde controlul asupra puterii.

„Simplul fapt că poate înlătura pe oricine dorește… spune multe despre gradul de control pe care Xi l-a atins”, a spus Char.

Dar el a remarcat că dispariția lui Li și Qin este un simptom al guvernării centralizate cu un singur partid din China.

„Până când Xi Jinping nu va avea curajul să reformeze întregul sistem politic…sunt foarte sigur că acest tip de epurări va continua să se întâmple”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *