Internațional

Turcia a cerut Suediei să ia măsuri concrete pentru a preveni arderea Coranului și a cerut Danemarcei să combată islamofobia

În cadrul unei convorbiri telefonice, Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, i-a spus omologului său suedez Tobias Billstrom că este inacceptabilă continuarea unor astfel de „acțiuni josnice” sub pretextul libertății de exprimare, relatează Daily Sabah.

De asemenea, Fidan și Billstrom au discutat despre cererea de aderare a Suediei la alianța militară NATO, a adăugat sursa, asupra căreia Ankara are drept de veto.

Premierul Suediei Ulf Kristersson a declarat duminică, 30 iulie, că a avut discuții cu prim ministra Danemarcei, Mette Frederiksenm și că a fost de acord că situația este periculoasă.

„Trebuie să luăm măsuri pentru a ne întări rezistența”, a spus el într-o postare pe Instagram.

Suedia și Danemarca au înregistrat în ultimele săptămâni mai multe incidente în care copii ale cărții sfinte a islamului au fost deteriorate sau arse, provocând indignare în rândul musulmanilor. Ambasada Suediei din Bagdad a fost luată cu asalt și parțial incendiată de protestatari ca răspuns la aceste arderi. Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI) va discuta criza în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni.

Guvernul de la Stockholm a declarat în această lună că va examina dacă ar putea iniția modificarea legii suedeze privind ordinea publică pentru a da poliției posibilitatea de a opri demonstrațiile care amenință securitatea Suediei.

„În cele din urmă, este vorba despre apărarea societăților noastre libere și deschise, a democrației noastre și a dreptului cetățenilor noștri la libertate și securitate”, a spus Kristersson.

Anterior, miercuri, serviciul de securitate al Suediei, SAPO, a avertizat că situația de securitate a Suediei s-a înrăutățit din cauza incidentelor.

„Imaginea Suediei s-a schimbat. Am trecut de la a fi văzuți ca o țară tolerantă la a fi o țară anti-musulmană – așa suntem văzuți… în principal în părțile musulmane ale lumii”, a declarat Susanna Trehorning, șefa adjunctă a Unității de combatere a terorismului și a anti-subversiunii din cadrul SAPO, pentru postul public de televiziune suedez SVT.

Cu toate acestea, nivelul de alertă de securitate al Suediei nu a fost modificat și se află în prezent la trei pe o scară de cinci, indicând „risc sporit”. Cinci este cel mai înalt nivel de amenințare. Alte acțiuni sunt planificate în țară, unde poliția a primit mai multe cereri de ardere a textelor religioase în această săptămână. Premierul Kristersson și-a exprimat „îngrijorarea extremă” cu privire la un nou val de profanări care ar putea escalada și mai mult tensiunile cu lumea musulmană, dar a susținut totuși că „poliția este cea care ia aceste decizii, nu eu”.

Ministrul Fidan a discutat sâmbătă și cu omologul său danez, Larks Lokke Rasmussen, pentru a sublinia că islamofobia în Europa a atins un nivel alarmant, transformându-se chiar într-o epidemie, iar permiterea unor astfel de acțiuni sub pretextul libertății de exprimare este inacceptabilă.

Fidan a îndemnat de asemenea guvernul Danemarcei „să ia măsuri imediate pentru a preveni aceste atacuri”.

Rasmussen a declarat duminică la un post național de radio și televiziune că guvernul va încerca să găsească „un instrument legal” care să permită autorităților să împiedice arderea de copii ale Coranului în fața ambasadelor altor țări.

Arderea Coranului în țară are dimensiuni menite să provoace și să provoace prejudicii Danemarcei și altor națiuni, a declarat și guvernul danez, tot într-o declarație.

Acesta a adăugat că 15 țări au condamnat Danemarca din cauza arderilor de Coran, pe care le-a descris ca fiind „extrem de agresive și nesăbuite” și care nu sunt reprezentative pentru societatea daneză.

Acesta a precizat că Danemarca va explora posibilitatea de a interveni în situații în care alte țări, culturi și religii sunt înjosite pentru a preveni consecințele negative pentru securitatea sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *