Internațional

Turcia continuă să protesteze față de recunoașterea oficială a genocidului împotriva armenilor: Ambasadorul la Viena, rechemat în țară

Astfel, Turcia a anunțat miercuri seară rechemarea pentru consultări a ambasadorului său în Austria pentru a protesta împotriva recunoașterii simbolice de către Parlamentul de la Viena a genocidului comis de Imperiul Otoman în timpul Primului război mondial, informează Agerpres.

"Declarația parlamentului austriac a creat efecte negative permanente în prietenia și relațiile dintre Turcia și Austria. Turcia a decis să-și recheme ambasadorul pentru consultări", a indicat Ministerul turc al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

Cu două zile înainte de data la care sunt comemorate masacrele din 1915, Parlamentul austriac a ținut miercuri un minut de reculegere în memoria genocidului armean, o premieră în această țară fostă aliată a Imperiului Otoman și unde acest termen nu a fost niciodată folosit oficial.

În comunicatul său, Turcia a respins "comportamentul tendențios" al deputaților vienezi și abordarea lor "discriminatorie", denunțând o "insultă adusă poporului turc".

Turcia neagă categoric că Imperiul Otoman a organizat masacrarea sistematică a populației armene în timpul Primului Război Mondial și nu este de acord cu folosirea termenului de "genocid" utilizat de Armenia, numeroși istorici și alte circa 20 de țări, printre care Franța, Italia și Rusia.

În ultimele zile, Turcia, moștenitoare a Imperiului Otoman din 1923, a reacționat vehement la declarațiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima dată despre "genocidul" armenilor, și a Parlamentului European, care a cerut Ankarei să recunoască acest genocid.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *